Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Bare meget erfarne folk dykker i denne grotta

Grottedykkermiljøet er overrasket over at det skjer en ny ulykke.

OVERRASKET: Den meget erfarne grottedykkeren Hallgeir Revhaug er overrasket at det skjer en ny ulykke i Pluragrotten nå. Foto: Privat
OVERRASKET: Den meget erfarne grottedykkeren Hallgeir Revhaug er overrasket at det skjer en ny ulykke i Pluragrotten nå. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hallgeir Revhaug er en av Norges mest erfarne grottedykkere, og var til stede i Plurdalen ved den forrige dødsulykken i 2006, da en mann fra Grimstad omkom. Han sier til Dagbladet at han er overrasket over at en slik ulykke skjedde igjen på samme sted.

To personer, trolig fra Finland, er bekreftet omkommet etter en ulykke i går kveld. Tre personer kom seg ut og varslet en nabo som varslet nødetatene.

- At det skjedde nå igjen overrasker meg litt, men på den andre siden har det vært drevet meget avansert dykking i hele 2013 med veldig kvalifiserte dykkere i verdensnivå. Pluragrotten er verdens dypeste sumpgrotte, og det er ganske unikt. Problemet er at det også kan trekke eventyrsøkende folk, uten at jeg noen informasjon om anledningen ved denne ulykka, sier han.

Må være erfaren Revhaug forteller at det er helt ekstremt å dykke på over 100 meter i ei grotte, og at det utelukkende er svært erfarne dykkere som begir seg ned på en slik dybde.

- Det er de færreste som investerer tid og penger for å dra ned på dette nivået. Dykker man dypere enn 40 meter vil jeg påstå at man er svært erfaren, og har dykket lenger enn 10-15 år og har veldig mange kurs. Det er ikke mange av dem i Norge.

Han sier man må ta en rekke forholdsregler for å dykke på et slikt ekstremnivå. Blant annet må man dykke med blandingsgass.

- Ingen under noen omstendigheter må være grottedykker uten å ha eget sertifikat. Det er et absolutt krav, sier han

Mot stenging Han tror temperaturen i vannet ligger på rundt fire grader.

- Hypotermi er en fare for alle slike dykk der man har et fysiologisk tak. Har man en lekkasje som tar inn vann så er det en stor, stor utfordring å ligge i 4-5 graders vann en time for å komprimere. Da er man ute og sykler. Uansett hva som har skjedd er jeg sikker på at dette er erfarne grottedykkere. Det skjer ulykker i Formel 1 også, selv om de er profesjonelle, sier han.

Politiet har stengt av grotta for ferdsel etter ulykka og det er vakthold på stedet. De to omkomne er ikke hentet ut ennå.

- Det er bare tull at politiet stenger grotta, det er panikkartet handling. Det er ikke farlig å dykke i Plura. Å dykke appellerer til fornuft, og de oppnår ingenting med dette, mener han.

Dagbladet har foreløpig ikke kommet i kontakt med kommunikasjonsrådgiver Mette Horsberg i Helgeland politidistrikt for en kommentar.

- Finner er særdeles dyktige Dagbladet har snakket med en person som er svært erfaren i grottedykkermiljøet i Plurdalen i Nordland. Han har tidligere jobbet sammen med dykkere fra det samme finske dykkerteamet, og beskriver de som svært erfarne.

- De finnene jeg har fulgt er særdeles dyktige dykkere og tar det veldig seriøst. Det regner jeg med at disse også har gjort. De tilhører samme teamet som jeg har samarbeidet med, og har mye erfaring fra blant annet gruvedykking, sier mannen som ønsker å være anonym.

Norsk Grottedykkerforbund har sendt ut en pressemelding etter ulykka.

- Våre tanker går akkurat nå først og fremst til pårørende og venner av de forulykkede. Vanligvis er grottedykking en sikker og positiv idrett som utøves over hele verden med svært lav risiko. Dagens prosedyrer for sikker dykking i vannfylte grotter er laget nettopp for å forhindre at ulykker skal skje. Det betyr at allerede svært erfarne sportsdykkere går gjennom krevende trening og alltid har med seg utstyr for å håndtere alle sannsynlige scenarioer selv på verst tenkelige tidspunkt. De har også med seg nok pustegass for å hjelpe både seg og dykkepartner ut om noen ikke kan bruke sine egne backupsystemer. Derfor dykkes det også normalt i 2 eller 3 mannsteam, skriver forbundet.

PLURAGROTTEN: Slik ser det ut de første meterne inn i Pluragrotten. Foto: Øystein Røimål
PLURAGROTTEN: Slik ser det ut de første meterne inn i Pluragrotten. Foto: Øystein Røimål Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!