I HAAG: Statsminister Erna Solberg møtte mandag ettermiddag  USAs president Barack Obama i Haag
Foto: Statsministerens kontor / NTB scanpix
I HAAG: Statsminister Erna Solberg møtte mandag ettermiddag USAs president Barack Obama i Haag Foto: Statsministerens kontor / NTB scanpixVis mer

Bare menn får servere Obama og de andre topplederne i Haag

- Ville ikke gått med «20 menn og 3 platinablonde kvinner».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En rekke av verdens ledere, blant annet Barack Obama og Erna Solberg, er samlet i Haag i Nederland for å diskutere etableringen av et internasjonalt samarbeid for å sikre kjernefysisk materiale og å forebygge kjernefysisk terrorisme.

Det blir selvsagt ikke bare tid til diskusjoner og møter, for uten mat og drikke, duger toppledere ikke.  Hva som skal inntas er ifølge avisa Algemeen Dagblad hemmelig. Det er derimot ingen hemmelighet at det utelukkende er menn over 25 år som serverer den, ifølge samme avis.

  «Ensartet utseende» Hans van der Linde, sjefen for selskapet som er ansvarlig for serveringen, sier han fikk beskjed fra arrangørene om at servitørene måtte ha et «ensartet utseende», og sier til avisa at det ikke ville gå med «20 menn og 3 platinablonde kvinner».

- Personellet må kunne framstå så tilbakeholdne som mulig, og vi kunne ikke oppnå det hvis det var med attraktive kvinner, sier han.

Daphne Kerreman, talskvinne for toppmøtet, sier det stemmer at de ba om at servitørene måtte ha et ensartet utseende, men at det var opp til leverandøren å velge om det skulle være menn eller kvinner.

Jean Paul Wijer i Protocolbureau, som også er involvert i arrangementet, sier til Algemeen Dagblad at det faktum at flere av deltakerne kommer fra muslimske land kan ha bidratt til avgjørelsen om å ekskludere kvinnelige servitører.

van der Linde har fått relativt krass kritikk etter at avgjørelsen ble kjent, skriver The Independent, og han har forsøkt å forklare seg, uten at han framstår som en stor likestillingsforkjemper av den grunn.

- Upraktisk med små kjoler I et intervju med Radio 1 skal han ha benektet å noen gang ha nevnt hårfargen i det opprinnelige intervjuet, og samtidig hevdet at han først foreslo å bare ha kvinnelige servitører i små, blå kjoler. Han hevder dette ble avvist av det nederlandske utenriksdepartementet, som ønsket et noe mer sobert uttrykk.

- De må også gå opp en veldig bratt trapp, så det ville ikke vært praktisk med små kjoler, siden de ikke vil kunne løfte beina høyt nok, sa han i intervjuet ifølge The Independent.

De sju landene som nå utgjør G7 avtalte for øvrig i Haag i går at de suspenderer G8-samarbeidet med Russland fram til landet «endrer kurs». De er også klare til å skjerpe sanksjonene mot stormakten i øst, ifølge NTB. G7-landene er USA, Japan, Tyskland, Storbritannia, Frankrike, Italia og Canada.