Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Bare mer politi kan redusere overfallsvoldtektene

Byrådsleder Stian Berger Røsland krever minst 300 flere polititjenestemenn i Oslos gater.

KREVER MER POLITI: Ifølge byrådsleder Stian Berger Røsland (H) har det blitt 100 færre politimenn i Oslos gater de siste to åra. Han mener at bare mer politi i hovedstaden er det eneste som kan redusere overfallsvoldtektene.Foto: Erlend Aas / Scanpix
KREVER MER POLITI: Ifølge byrådsleder Stian Berger Røsland (H) har det blitt 100 færre politimenn i Oslos gater de siste to åra. Han mener at bare mer politi i hovedstaden er det eneste som kan redusere overfallsvoldtektene.Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Natt til i går skjedde det igjen: en kvinne ble brutalt overfalt og voldtatt på Sinsen i Oslo. Voldtekten er den femte av sitt slag i hovedstaden på tre dager.

Ifølge byrådsleder Stian Berger Røsland, kan bare mer synlig politi i gatene hindre at slike overfallsvoldtekter skjer.

- For å unngå disse situasjonene må vi ha mer politi. Ordensmakta må ha mulighet til å forebygge handlingene, og raskt kunne pågripe, sier han til Dagbladet

- Færre enn for 20 år siden I 2007 gikk Berger Røslands forgjenger, Erling Lae ut i media og krevde 200 flere politimenn i Oslo.

- Nå er situasjonen forverret. I løpet av de siste to åra har vi fått 100 færre på ordensavdelingene på politikamrene i Oslo, sier Røsland.

Han mener at både Stortinget og Regjeringa prioriterer feil, og krever at det nå settes inn mer politi i Oslos gater.

- Først må vi i tilbake dit vi var for to år siden: altså opp med 100 politimenn. Deretter må vi få det samme forholdet mellom antall innbyggere og antall politi som det var for 20 år siden. Det var mer politi i Oslos gater da enn nå, til tross for at Oslos befolkning har steget med 150 000 innbyggere.

- Et mistekrav vil derfor bli 300 flere patruljerende politifolk i Oslos gater.

Advarer ikke Politiinspektør Hanne Kristin Rohde sier til Dagbladet at hun ikke ønsker å kaste seg inn i debatten om hvorvidt det trengs mer politi i Oslo.

- Politiet bruker store ressurser på å etterforske voldtekter. I tillegg jobber vi forebyggende ved at vi driver folkeopplysning når vi opplyser om hvor og når voldtektene har skjedd, sier hun.

Hun ønsker imidlertid ikke å advare unge jenter mot å ferdes på bestemte steder i Oslo.

- Det er ingen konkrete steder i Oslo som peker seg ut. Kvinnen er mest utsatt mellom klokka 23 og 06 på morgenen - alle dager, når hun er alene på et øde og dårlig opplyst sted, sier Rhode.

I hele fjor ble det anmeldt 28 voldtekter og voldtektsforsøk i Oslo, men politiet ønsker ikke å gå ut med de eksakte stedene voldtektene ble begått på. De fire voldtektene natt til søndag skjedde i Sofienbergparken, på Tjuvholmen, på Grønland, og i en sidegate ved Brugata.

KVINNEN ER UTSATT:  Politiinspektør i Oslo politidistrikt, leder for volds- og sedelighetsseksjonen, Hanne Kristin Rohde, sier til Dagbladet at kvinner er mest utsatt for overfallsvoldtekt mellom klokka 23 og 06 på morgenen - alle dager, når hun er alene på et øde og dårlig opplyst sted.
Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
KVINNEN ER UTSATT: Politiinspektør i Oslo politidistrikt, leder for volds- og sedelighetsseksjonen, Hanne Kristin Rohde, sier til Dagbladet at kvinner er mest utsatt for overfallsvoldtekt mellom klokka 23 og 06 på morgenen - alle dager, når hun er alene på et øde og dårlig opplyst sted. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer

Rohde ønsker ikke å utpeke noen av disse stedene som spesielt utrygge.

- Jeg vil ikke si «ikke gå gjennom Sofienbergparken», for jeg vil ikke bestemme over kvinnene, men som sagt ser vi at voldtektene oftere skjer på øde og mørke steder, sier hun.

- Ikke en slik by Røsland mener det er bekymringsverdig dersom man får områder i Oslo som det advares mot å ferdes i.

- Voldtektene skjer over hele byen. Man går helt feil vei dersom man sier at det er områder der man ikke skal oppholde seg. Oslo skal ikke være en slik by, sier byrådslederen.
 
Politiet opplyste i går at en eller flere av gjerningsmennene bak voldtektene på søndag, fremdeles er på frifot, og politiinspektør Rohde sier at hun har stor forståelse for at mange er redde.

- Fem overfallsvoldtekter på få dager viser en brutal virkelighet, og et tøft budskap formidles ut, sier hun,

- Planlegg hjemturen Rohde presiserer at det er viktig å huske på at tusenvis av kvinner beveger seg utendørs hver dag og det går bra, og ,mener at man fremdeles kan og bør føle seg trygg i hovedstadens gater.

- Oslo er fortsatt en trygg by, men man ser at det er en del sårbarhetsfaktorer. Kvinner kan derfor prøve å planlegge hjemturen.

Advokat Celine Bache-Wiig har bistått mange kvinner som har blitt voldtatt.

- Jeg har full forståelse for at jenter ikke føler seg trygge etter det som har skjedd i Oslo de siste dagene, og mener man at man generelt ikke kan føle seg trygg heller, sier hun.
 
 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media