Bare én av 31 ble stoppet på grensa

Mens gjest fra svensk side stoppet ikke ved Svinesund.

BORTVIST: En utenlandsk statsborger ble bortvist på grensa inn til Norge, og prøvde andre metoder for å komme seg inn. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: Tolletaten Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 71 700 +729
mutantsmittet1 120
døde 623 +1
påvist smittet 114 000 000+292.6K
døde 2 540 000 +7.0K
Se mer

Sveriges «nedstenging» av sin grense lørdag for reisende fra Norge, Danmark og Storbritannia, førte ikke til store endringer i biltrafikken fra norsk mot svensk side over Svinesund - den mest trafikkerte grensestasjonen.

Bare én av 31 personer i gjennomsnitt ble stoppet og sendt tilbake - totalt 107 av 3347 kontrollerte.

- Trafikken gikk litt ned, mot ca. 2000 personer om dagen til drøyt 1600 hver av disse helgedagene. I praksis var ikke endringene større enn at alle nå må vise fram negativ covid-19-test, som er ferskere enn 48 timer, sier nestsjefen for grensepolitiet i Väst polisdistrikt, Mikael Holmgren til Dagbladet.

Som 25. januar

De andre tiltakene om hvem som får innreisetillatelse til Sverige fra norsk side, ble innført allerede 25. januar, påpeker den svenske politisjefen fra sin base i Göteborg.

Motsatt vei, fra Sverige inn i Norge, var det ingen endringer i reglene. Likevel er det et forsøk på grensekryssing fra Sverige til Norge som har skapt mest oppmerksomhet på begge sider av grensa i helga.

En bil med to menn ble stoppet på svensk side av Svinesund ved 16-tiden fredag. De var ikke kvalifisert for å komme inn i Norge, snudde bilen og forsvant tilbake.

Men bare en time seinere dukket bilen opp igjen ved grensestasjonen med fronten mot Norge.

Løper inn i Norge

Som videoen fra overvåkningskameraet til norsk tolletat viser: Passasjeren går ut av bilen, løper opp en bakke og inn i Norge.

Med vaktmannskap og hund i hælene blir han pågrepet etter en time, plassert i samme bil og sendt tilbake med samme sjåfør. Samtidig opprettet Øst politidistrikt på norsk side en sak.

VIL INN I NORGE: Vaktmannskap med hund fant igjen grenserømlingen etter en time. Foto: Tolletaten.
VIL INN I NORGE: Vaktmannskap med hund fant igjen grenserømlingen etter en time. Foto: Tolletaten. Vis mer

Der var det ingen mandag som kunne si noe om nasjonalitet, forklaring eller strafferisiko.

Heller ikke ved de øvrige grensestasjonene fra Midt-Norge og nedover mot Sveriges sørligste län, Västra Götaland, var det store endringer i helgas grensetrafikk.

På grensestasjonene i länene Värmland og Dalarna ble et 50-tall personer avvist i forsøk på å krysse grensa, opplyser pressetalsperson Lars Hederlin i Bergslagen polisdistrikt til Dagbladet.

Byer populære for grensehandel, blant annet Charlottenberg, ligger i dette området. Innreiseforbudet til uten særskilte grunner gjelder fram til 31. mars.

Strömstad hardt rammet

Grensehandelmetropolen Strömstad, rett over Svinesund, meldte i forrige uke om rekordsmitte.

Mandagens rapporter peker ikke mot noen snarlig gjenåpning av grensehandelen.

Strömstad er fortsatt kommunen i hele distriktet med høyest smittefrekvens.

Strömstads Tidning melder at hver tredje ambulanseansatte i kommunen nå er i karantene og ute av jobb på grunn av covid-19-smitte.

Først nå er det bestemt at de ansatte skal bruke munnbind uansett når de er på jobb, ikke bare ute på oppdrag, inne i ambulansen.

Status vaksinasjon Full oversikt

329 034 (6.1%)i Norge har fått dose nr 1
161 891 (3.02%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer