Bare én av 329 vaksineofre har fått millionerstatning

May Britt Hovlands kamp i retten kan få stor betydning for flere hundre som ble syke etter skolevaksine.

SYKE AV VAKSINE: Flere hundre ble ME-syke etter at 180 000 norske ungdomsskoleelever deltok i et gigantisk vaksineforsøk i åra 1988-1991 i regi av Statens institutt for folkehelse, nå Folkehelseinstituttet. Fotomontasje: NORDphotography/Krister Sørbø, Dagbladet
SYKE AV VAKSINE: Flere hundre ble ME-syke etter at 180 000 norske ungdomsskoleelever deltok i et gigantisk vaksineforsøk i åra 1988-1991 i regi av Statens institutt for folkehelse, nå Folkehelseinstituttet. Fotomontasje: NORDphotography/Krister Sørbø, Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I september 2011 knuste May Britt Hovland staten i Oslo tingrett, men Pasientskadenemnda anket.

I dag, mandag 6. mai, starter ankesaken i Borgarting lagmannsrett.

- Dette er den første ME-saken som er vunnet i en domstol. En del andre slike saker er stoppet i påvente av utfallet av denne ankesaken, og en del mennesker har ennå ikke meldt inn sine krav i påvente av endelig dom, sier Hovlands advokat Edmund Asbøll til Dagbladet.

- STOR BETYDNING: Advokat Edmund Asbøll tror det vil få stor betydning for de mange vaksineofrene om May Britt Hovland (39) vinner mot Pasientskadenemnda i lagmannsretten. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
- STOR BETYDNING: Advokat Edmund Asbøll tror det vil få stor betydning for de mange vaksineofrene om May Britt Hovland (39) vinner mot Pasientskadenemnda i lagmannsretten. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Asbøll tror det vil få stor betydning for en lang rekke vaksineofre dersom dommen fra tingretten blir stående og May Britt Hovland vinner mot staten.

Vaksineforsøk 180 000 norske ungdomsskoleelever deltok i et gigantisk vaksineforsøk i åra 1988-1991 i regi av Statens institutt for folkehelse, nå Folkehelseinstituttet.

En vaksine mot meningokokk B-bakterien, som forårsaker hjernehinnebetennelse, skulle utprøves.

Staten frårådet de vaksinerte å oppsøke lege med «bagatellmessige bivirkninger» etter vaksinasjon.

AVVENTER RETTENS DOM: Direktør Rose-Marie Christiansen i Pasientskadenemnda.

Foto: Anders Grønneberg/ Dagbladet
AVVENTER RETTENS DOM: Direktør Rose-Marie Christiansen i Pasientskadenemnda. Foto: Anders Grønneberg/ Dagbladet Vis mer

I dag nektes en lang rekke vaksineofre erstatning nettopp fordi de ikke oppsøkte lege med sykdomstegn i løpet av de åtte første ukene etter vaksinasjonen.

Smerte og utmattelse ME-syke May Britt Hovland er en av 329 personer som har søkt Norsk Pasientskadeerstatning om erstatning fordi statens vaksineforsøk ødela helsa deres.

- Jeg håper dette er slutten på en lang kamp, men jeg tør ikke slippe jubelen løs, uttalte May Britt Hovland etter seieren i Oslo tingrett.

Etter at hun fikk meningokokk B-vaksinen på skolen som 17-åring i 1991 har hun hatt et liv med mye smerte og utmattelse.

SØNNEN FIKK MILLIONERSTATNING:  Den ME-syke sønnen til medisinprofessor Ola Didrik Saugstad er den eneste som har fått erstatning fordi han ble syk av skolevaksina. Saugstad mener langt flere vaksineofre har krav på erstatning. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.
SØNNEN FIKK MILLIONERSTATNING: Den ME-syke sønnen til medisinprofessor Ola Didrik Saugstad er den eneste som har fått erstatning fordi han ble syk av skolevaksina. Saugstad mener langt flere vaksineofre har krav på erstatning. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET. Vis mer

Hovland har samtykket til at Dagbladet omtaler saken hennes og trykker bilde av henne, men sier hun ikke har helse og ork til å bidra ytterligere før hun er ferdig med sitt partsinnlegg i Borgarting lagmannsrett.

- Jeg har ingen kommentarer til saken, utover at vi får avvente å se hva som skjer i lagmannsretten, sier direktør Rose-Marie Christiansen i Pasientskadenemnda til Dagbladet.

Legesønnen fikk millionerstatning Den eneste av de 329 vaksineofrene som til nå har fått erstatning av Norsk Pasientskadeerstatning er sønnen til professor i barnesykdommer Ola Didrik Saugstad ved Oslo universitetssykehus. Legesønnen fikk 6,5 millioner kroner i erstatning i 2010.

Saugstad har engasjert seg i ME-saken i en årrekke, etter at sønnen ble syk i 1991.

FORSØKSKANINER: 180 000 ungdomsskoleelever prøvede ut en vaksine mot hjernehinnebetennelse mellom 1988 og 1991 i regi av Statens institutt for folkehelse, nå Folkehelseinstituttet. Faksimile: Brosjyren «Vaksineforsøket-88», Statens institutt for folkehelse
FORSØKSKANINER: 180 000 ungdomsskoleelever prøvede ut en vaksine mot hjernehinnebetennelse mellom 1988 og 1991 i regi av Statens institutt for folkehelse, nå Folkehelseinstituttet. Faksimile: Brosjyren «Vaksineforsøket-88», Statens institutt for folkehelse Vis mer

Medisinprofessoren reagerer sterkt på at ME-syke med «klare saker» har fått avslag på krav om erstatning.

- ME-saken kan ha skapt problemer for Folkehelseinstituttet ved at folk er blitt skeptiske til HPV-vaksine og svineinfluensavaksine. Det er uheldig for vaksinesaken i Norge at folk har mistet tillit til dem som skal forvalte vaksinene, uttalte professor Ola Didrik Saugstad til Dagbladet i 2010.

ME

ME - Myalgisk encefalopati - er en nevrologisk sykdom som preges av ekstrem fysisk og mental utmattelse som forverres ved aktivitet. ME kalles også postviralt utmattelsessyndrom (PVFS) og kronisk utmattelsessyndrom. Det er en godkjent diagnose.

Diagnose stilles etter bestemte kriterier basert på en grundig klinisk vurdering. ME begynner oftest akutt, vanligvis etter en infeksjon, f. eks. influensa, kyssesyke, halsbetennelse, virus på balansenerven, infeksjon etter vaksine.

Kognitiv funksjonsforstyrrelse (for eksempel problemer med konsentrasjon, hukommelse, holde på oppmerksomheten, blande ord) fører til en frustrerende manglende evne til å opprettholde normal intellektuell aktivitet.

Alvorlighetsgrad av symptomer kan svinge veldig, også i løpet av en dag. Pasienten er ikke nødvendigvis trøtt hele tiden, men føler seg syk mesteparten av tiden.

Forverring eller tilbakefall skjer ofte etter for stor fysisk eller mental aktivitet .ME har en sterk tendens til å bli kronisk.

Helsevesenet har lite kunnskap og kompetanse på disse tilstandene. Det finnes ikke noen etablerte behandlingsmetoder som kan gjøre folk friske.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer