HAR DELTATT: Etter sikkerhetsloven er departementene pålagt å øve hvert år og melde fra til Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) om hendelser som truer sikkerheten. Likevel er det kun Fornyings-, arbeids og kirkedepartementet og statsråd Rigmor Aasrud (Ap) som har gjennomført en sikkerhetsøvelse. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet
HAR DELTATT: Etter sikkerhetsloven er departementene pålagt å øve hvert år og melde fra til Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) om hendelser som truer sikkerheten. Likevel er det kun Fornyings-, arbeids og kirkedepartementet og statsråd Rigmor Aasrud (Ap) som har gjennomført en sikkerhetsøvelse. Foto: Eirik Helland Urke / DagbladetVis mer

Bare én av 75 statsråder har deltatt i sikkerhetsøvelse

Fornyingsminister Rigmor Aasrud har deltatt. 74 andre statsråder har trosset sikkerhetsloven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både offentlige og private virksomheter ble etter terrorangrepene 11. september 2001 pålagt strengere regler for å beskytte seg, både mot terror og andre hendelser som setter liv og helse i fare.

Både politiet, Politiets sikkerhetstjeneste og Forsvaret har siden da ansett regjeringskvartalet og departementene som ett av de fremste terrormålene i Norge.

Etter sikkerhetsloven er departementene pålagt å øve hvert år og melde fra til Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) om hendelser som truer sikkerheten. Likevel er det kun Fornyings-, arbeids og kirkedepartementet og statsråd Rigmor Aasrud (Ap) som har gjennomført en sikkerhetsøvelse, skriver Aftenposten.

Totalt fravær I dette tidsrommet har det vært til sammen 75 statsråder. Bare to av statsrådene har meldt fra om sikkerhetstruende hendelser de siste tre åra, til tross for at det har vært hundrevis slike hendelser.

- Sikkerheten har absolutt ikke vært nok ivaretatt i regjeringskvartalet, sier en leder som har jobbet i flere år i regjeringskvartalet til avisa.

Han var selv på jobb 22. juli, men ønsker å være anonym fordi «det totale fraværet av sikkerhet som tema internt gjør det ekstra belastende å gå ut i en slik sak».

Til sammen ble det oppdaget 23 sikkerhetstruende hendelser og grove sikkerhetsbrudd i regjeringskvartalet i årene 2009, 2010 og fram til høsten i år, skrev Aftenposten torsdag.

Ikke fulgt opp I Nasjonal sikkerhetsmyndighet er man fullt klar over at det har skjedd langt flere sikkerhetstruende hendelser enn dette, men de fleste hendelsene blir ikke rapportert.

- Det øker sårbarheten ved for eksempel et terrorangrep, sier seniorrådgiver Andreas Vogt i NSM. Når hendelser ikke blir rapportert, blir de heller ikke fulgt opp, noe som gjør at man ikke får oversikt over hva som bør gjøres for å bedre sikkerheten, sier han.

(NTB)