Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bare én av disse 500-sedlene er ekte

Politiet i Hedmark sporer opp falske sedler. Løsningen kom på overvåkningskamera i Elverum.

 TO FALSKE OG EN EKTE:  De to 500-sedlene til venstre er falske - 500-hundringen til høyre er ekte. Foto: Politiet og Hans-Martin Thømt Ruud/Dagbladet.
TO FALSKE OG EN EKTE: De to 500-sedlene til venstre er falske - 500-hundringen til høyre er ekte. Foto: Politiet og Hans-Martin Thømt Ruud/Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flere falske sedler i omløp i Hedmark siden påske har fått lensmannen i Trysil til å gå ut med advarsel til butikker og andre næringsdrivende.

Det startet med en falsk 200-seddel i en butikk i Trysil like før påske og en uekte 500-seddel i kassa til et busselskap samme sted noen dager seinere.

I alt seks falske 500- og 200-lapper, fire i Trysil og to i Elverum, er blitt varslet fra butikker og transportselskaper før politiet kom nærmere på spor i går kveld av en falsk «pengemaskin».

Beslag
- Vi har gjort beslag av «et antall sedler» på en adresse i Trysil. Av hensyn til etterforskningen kan vi ikke opplyse nå om hvor stort beløp som er beslaglagt i falske sedler, sier lensmann Sondre Kristian Grønstad i Trysil til Dagbladet.

Politiet advarer butikker om at det fortsatt kan være falske sedler i omløp, selv om en mann er pågrepet.

- Hvordan kan folk se forskjellen på de falske og ekte sedler ?

- De falske varierer i farge, de har ikke vannmerke og det er synlig på den sølvtråden, sier lensmannen.

I den såkalte sølvtråden på en ekte seddel, er det preget «Norges Bank» - sett opp mot lyset.

Her er oversikten fra Norges Bank over alle gyldige sedler og mynter i Norge

Det var avisa Østlendingen som først brakte advarsel om falske sedler i omløp i distriktet.

Politiet har etter hvert fått noen spor å gå etter, og i går ble en mann i 20-årene fra Trysil pågrepet takket være årvåkne folk på jobb hos et busselskap i Elverum.

Overvåkningskamera
- De reagerte på en 200 kroners seddel, og hadde registrert cirka tidspunkt når den dukket opp. Politiet gikk gjennom opptak på overvåkningskamera, og litt seinere ble en mann i 20-årene fra Trysil pågrepet, opplyser lensmann Sondre Kristian Grønstad til Dagbladet.

Tidligere samme dag dukket det også opp falsk 200-seddel i en butikk i Elverum.

Mannen som ble pågrepet, er kjent av politiet fra før.

Kjenner kilden
- Han har innrømmet at det er han som har betalt med falske sedler i noen av de registrerte tilfellene, sier lensmannen.

- Vet dere hvor sedlene er lagd ?

- Mannen har forklart at han har fått sedlene som oppgjør fra noen andre i Norge. Vi kan ikke opplyse mer nå av hensyn til etterforskningen, sier lensmannen i Trysil til Dagbladet.

Han opplyser at mannen er løslatt etter avhør.

 

 EKTE:  Denne 500-seddelen er ekte. FOTO: HANS-MARTIN THØMT RUUD/DAGBLADET.
EKTE: Denne 500-seddelen er ekte. FOTO: HANS-MARTIN THØMT RUUD/DAGBLADET. Vis mer