Bare én av seks nordmenn er gjeldfri

83 prosent av alle norske husholdninger skylder penger, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

VI SKYLDER PENGER: Bare én av seks nordmenn er fri for gjeld. Foto: Even Bast/Dagbladet
VI SKYLDER PENGER: Bare én av seks nordmenn er fri for gjeld. Foto: Even Bast/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Men over halvparten av pensjonistene er gjeldfrie.

Siden juli 2008 til juli i år har de norske husholdningenes gjeld økt fra 1.820 milliarder til 2.060 milliarder kroner, en årlig vekst på 5,8 prosent. Rundt 80 prosent av husholdningenes gjeld er knyttet til bolig- og fritidseiendommer, skriver Stavanger Aftenblad.

- Den samlede gjeldsbelastningen hos husholdningene i Norge er høy sammenlignet med inntekten. Det henger sammen med at de fleste nordmenn bor i egen bolig, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities til Stavanger Aftenblad.

Mer enn hver femte husholdning har en gjeld som er tre ganger så høy som bruttoinntekten, ifølge tall fra Norges Bank og Statistisk sentralbyrå.

- Samlet sett er den finansielle stillingen til norske husholdninger sterk. Og da ledigheten økte høsten 2008, steg den lite. Nå har den begynt å falle, sier Andreassen, som peker på at Norge ikke har utsikter til høy ledighet de nærmeste årene.

For de over 67 år ser gjeldssituasjonen lys ut. Bare 54 prosent av enslige eldre har gjeld, og 28 prosent av de som har gjeld i denne gruppen, skylder mindre enn 300.000 kroner. I gruppen eldre par er tre av fire gjeldfrie.

(NTB)