Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bare én gang i historien har «dommedagsklokka» vist nærmere verdens undergang

Den symbolske klokka har ikke vært nærmere midnatt på over 30 år.

BEKYMRET: Bulletin of Atomic Sciences er bekymret for verdens tilstand, og mener vi bare har vært nærmere selvutslettelse én gang tidligere. Foto: NTB Scanpix
BEKYMRET: Bulletin of Atomic Sciences er bekymret for verdens tilstand, og mener vi bare har vært nærmere selvutslettelse én gang tidligere. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Risikoen fra atomvåpen, atomenergi, klimaendringer og bioteknologiske våpen har bare vært større én gang siden Andre verdenskrig, ifølge «dommedagsklokka» til magasinet The Bulletin of Atomic Scientists (BAS).

Den hadde ikke beveget seg på tre år, men i ettermiddag ble den symbolske «dommedagsklokkas» stilt fra fem på midnatt og to minutter fram, til tre minutter på midnatt, opplyste organisasjonen på en pressekonferanse i Washington i ettermiddag.

The Bulletin of Atomic Scientists (BAS), et magasin som dekker global sikkerhet, opprettet uret i 1947 som en illustrasjon på hvor menneskeheten står med tanke på selvutslettelse.

Et gisp Rachel Bronson, som er til stede på pressekonferansen, skriver på Twitter:

- Klokka er stilt og er nå tre minutter på midnatt, fra fem. Det går et gisp gjennom salen.

BAS-ekspertene og skribentene forteller på en pressekonferanse om hvorfor klokka er stilt. Panelet består hovedsakelig av forskere fra naturvitenskap og samfunnsfag.

De peker blant annet på klimaendringer og de væpnede konfliktene og terrororganisasjonene som har vokst seg fram et ustabilt verdensbilde. 

Frykt Sist gang minuttviseren ble flyttet var i 2012.

Den gang ble den flyttet fram ett minutt som følge av verdens vanskeligheter med å kvitte seg med atomvåpen, økende klimaproblemer og faren for at atomvåpen skal tas i bruk i regionale konflikter i Midtøsten.

Ved opprettelsen sto den på 23:53, men har flere ganger blitt stilt både fram og tilbake. 18 ganger har viseren blitt flyttet.

Historiens mest kritiske punkt kom i 1953 da USA valgte å lage hydrogenbomba, et våpen langt kraftigere enn atombomba, men også i 1949 og i 1984 så det dystert ut.

I 1953 viste klokka to minutter på midnatt. I 1949 hevdet amerikanerne Sovjet testet atomvåpen - noe de selv nektet. I 1984 var den kalde krigen på sitt aller kaldeste.

TIKK TAKK: Her fra forrige klokkeslag, i 2012. Foto: NTB Scanpix
TIKK TAKK: Her fra forrige klokkeslag, i 2012. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ved begge disse anledningene viste klokka tre minutter på midnatt.

Vi er altså, ifølge BAS, på det samme nivået etter i kveld.