Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Bare én igjen

To ekstremt sjeldne hvite sjiraffer skal ha blitt drept av krypskyttere i Kenya. Nå er det bare én kalv igjen, ifølge naturreservatet.

MOR: Mor og kalv, to sjeldne hvite sjiraffer avbildet i 2017. Foto: Handout / Caters News Agency / AFP / NTB Scanpix
MOR: Mor og kalv, to sjeldne hvite sjiraffer avbildet i 2017. Foto: Handout / Caters News Agency / AFP / NTB Scanpix Vis mer

To hvite sjiraffer, en mor og en kalv, har blitt funnet døde på et kenyansk naturreservat. Det bekreftet Ishaqbini Hirola Conservancy tirsdag.

De mener at sjiraffene ble drept av krypskyttere.

Da sjiraffene ikke hadde blitt sett på en stund, ble Kenya Wildlife Service tilkalt. Da de fant skjelettene, anslo de at sjiraffene hadde ligget der i minst fire måneder, skriver CNN.

- Dette er en veldig trist dag for lokalsamfunnet i Ijara og Kenya som helhet. Vi er det eneste samfunnet i verden som er voktere av den hvite sjiraff, sier lederen for reservatet, Mohammed Ahmednoor, i uttalelsen.

DREPT: Mor og en kalv skal ha blitt drept av krypskyttere. Foto: Handout / Caters News Agency / AFP / NTB Scanpix
DREPT: Mor og en kalv skal ha blitt drept av krypskyttere. Foto: Handout / Caters News Agency / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Leukisme

En tredje hvit sjiraff skal fortsatt være i live. Den regnes som å være den eneste igjen i verden, skriver BBC.

Samtidig viser CNN til en hvit sjiraff som skapte overskrifter i 2016, da den ble oppdaget i Tarangire nasjonalpark i Tanzania. Det er ikke kjent om denne fortsatt er i live.

Sjiraffene skiller seg ut på grunn av tilstanden leukisme, som gjør at huden og pelsen ikke har pigmenter.

Mora skapte overskrifter da hun ble oppdaget sammen med kalven sin i 2017. I august i fjor fødte hun enda en kalv, og den lille familien levde inne i reservatet, som fikk besøk av turister fra hele verden. Nå skal altså bare én kalv være i live.

- Dette er et langsiktig tap for genstudier og forskning som var betydelige investeringer av forskere i området, sier Ahmednoor, som også påpeker at de hvite sjiraffene var et stort løft for turismen.

FØDSEL: Her føder sjiraffen April i en dyrepark i New York. Video: AP Vis mer

Beskyttet dyreart

I 2019 slo Verdens naturvernunion (IUCN) fast at Afrikas sjiraffbestand hadde krympet med 40 prosent de siste 30 åra.

Samme år fikk sjiraffer status som beskyttet dyreart, da konvensjonen om internasjonal handel med truede arter (CITES) ble for første gang enig om å beskytte arten.

Initiativet kom fra en rekke afrikanske land der sjiraffbestanden er sterkest truet. Tsjads representant argumenterte med at «illegal grensehandel utgjør en betydelig trussel mot sjiraffbestanden».

Hele Norges coronakart