Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bare én landsdel kan juble over mai-starten

Nord-Norge gjør storeslem på værfronten i helga, og usikre prognoser tyder på at landsdelen er værvinner også på nasjonaldagen.

VÆRVINNER: Skal man tro værvarselet kan man se fram til ei fin helg på Senja i Troms, hvor dette bildet er tatt.  Foto: © Nils-Erik Bjørholt / NTB scanpix
VÆRVINNER: Skal man tro værvarselet kan man se fram til ei fin helg på Senja i Troms, hvor dette bildet er tatt. Foto: © Nils-Erik Bjørholt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kom mai du skjønne milde, sier den kjente sangen. Det er imidlertid lite som tyder på noen mild og fin overgang til mai måned i værvarselet.

På Østlandet kan det til og med komme snø på dagtid i helga - i alle fall i indre strøk. Slår de verste prognosene til, vil man i Oslo kunne vente seg over 40 mm nedbør fra fredag til søndag.

- Det kommer nedbør både på Sørlandet og Østlandet fredag og lørdag, men det blir så høy temperatur at det hovedsaklig kommer som regn, sier meteorolog Mette Skjervold ved Vervarslinga på Vestlandet til Dagbladet.

«Høy temperatur» betyr ikke at det kommer noen varmebølge. Tvert imot fortsetter kaldværet på Sør- og Østlandet også i dagene framover.

- Det blir de samme temperaturene i løpet av helga som vi har nå, med i underkant av ti grader på dagtid, sier hun.

Grått i Bergen Det er Østlandet som kommer dårligst ut, mens nedbøren blir gradvis mindre utover helga på Sørlandet, med Kristiansand som utgangspunkt.

Søndag skal været på Østlandet imidlertid bedre seg litt, og nedbørsmengden minker, selv om det fortsatt vil komme regn.  

På Vestlandet vil været være grått og varierende gjennom helga.

- Bergen og Hordaland ser ut til å få litt nedbør både fredag-lørdag-søndag, men ikke store mengder. Søndag,1.mai, kommer det inn en front mot Vestlandet om ettermiddagen, så da kan det bli ganske grått og vått, sier meteorologen. 
Vestlandet får heller ikke noe særlig temperaturhopp i dagene som kommer, men det blir betraktelig varmere lørdag og søndag enn fredag, skal man tro yr.no De får noen få grader høyere helgetemperaturer enn Østlandet.

I Bergen har man i april nærmest hatt normaltemperatur i april, men meteorologen skjønner at folk kan savne varmere vær også her:

- I april i fjor var det målt over 18,6 grader i Bergen. 14,9 er det høyeste vi har hatt i år, sier hun. 

Vindfullt i Trøndelag Morgendagen blir preget av til dels sterk fralandsvind i Trøndelag og Møre- og Romsdal, hvor Meteorologisk Institutt har sendt ut OBS-varsel på lokalt kraftige vindkast på omkring 25/30 m/s.

Samtidig trekker nedbørsfeltet på Østlandet oppover i landet utover helga, og rammer landsdelen.

Her kommer det en del nedbør i morgen, men parallellt med at vinden løyer lørdag og søndag, forsvinner også nedbøren, og landsdelen får oppholdsvær og noen få, korte perioder med sol, skal man tro yr.no.  

De eneste som har noen særlig grunn til å juble over inngangen til mai, er nordlendingene. I morgen nærmer man seg faktisk varmerekord i Tromsø, skal man tro iTromso.no.

Meteorologen bekrefter at det ligger an til ei fin helg i landets nordligste fylker.

- De domineres av fralandsvind, noe som vil si lite skyer og for det meste oppholdsvær. Det blir over ti grader mange steder, så de får absolutt en fin helg oppi nord, sier Skjerdal. 

Varierende neste uke Skal man tro langtidsvarselet for de store byene i hvert fylke, blir temperaturen varierende også neste uke.

I Stavanger antas nedbøren å gi seg utover neste uke, men nedbørsvarselet er usikkert. Kristansand ser ut til å slippe unna nedbør, men det blir fortsatt kaldt, og det samme gjelder Trondheim og Steinkjer i Trøndelag og Kristiansund i Møre- og Romsdal. 

Det ålreite vårværet i nord, ventes å fortsette i Tromsø, Bodø, og Alta, hvor det meldes om sol og null nedbør.

Oslo får litt varmere temperaturer  og ingen nedbør i første uke i mai, men nedbørsvarselet betegnes som usikkert.

Spår finvær i Nord-Norge Meteorologene er forsiktige med å spå værutsiktene for en lengre periode, men har et såkalt spesialvarsel som kan indikere været fram mot 17.mai.

Det kan tyde på at  Vestlandet, Trøndelag og Nord-Norge blir værvinnerne - men prognosene er fortsatt svært usikre, skriver yr.no i værartikkelen som har tittelen «Kan Østlandet bli værtaper på 17.mai?»

På nasjonaldagen vil det sannsynligvis være normale temperaturer i hele landet, men også da vil sjansen for å finne temperatur over normaltemperatur større i Nord-Norge enn i resten av landet, skal man tro nettsiden.

Hele Norges coronakart