Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nervegiften Novichok

Bare én mann har fortalt om skrekkgiften som slo ut russisk spion: «Den har tatt meg»

Russland har nektet for eksistensen av nervegiften Novitsjok. Forskerne som utviklet den har en annen mening.

TOPPHEMMELIG ANLEGG: Ifølge ekspert på kjemiske våpen, Hamish de Bretton-Gordon, er den lukkede byen Sjikhany i Saratov-oblast sørvest i Russland det eneste stedet hvor Novitsjok-giften produserer. Her viser en sovjetisk offiser fram en rekke kjemiske våpen til observatører som besøkte byen i 1987. Byen ble offisielt lukket i 1997, det samme året som Kjemivåpenkonvensjonen, som forbyr våpnene, trådte i kraft. Foto: AP Photo/John Thor Dahlburg/NTB Scanpix
TOPPHEMMELIG ANLEGG: Ifølge ekspert på kjemiske våpen, Hamish de Bretton-Gordon, er den lukkede byen Sjikhany i Saratov-oblast sørvest i Russland det eneste stedet hvor Novitsjok-giften produserer. Her viser en sovjetisk offiser fram en rekke kjemiske våpen til observatører som besøkte byen i 1987. Byen ble offisielt lukket i 1997, det samme året som Kjemivåpenkonvensjonen, som forbyr våpnene, trådte i kraft. Foto: AP Photo/John Thor Dahlburg/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forgiftningen av den russiske eksspionen Sergej Skripal og hans datter Julia i Salisbury i England har ført til en særdeles betent diplomatisk krise mellom Storbritannia og Russland.

Attentatet mot den tidligere dobbeltagenten, som nå ligger på sykehus med livsvarige skader, er svært spektakulært.

Britiske myndigheter mener det er nervegiften Novitsjok som er brukt til å forgifte Skripal som ble funnet på en parkbenk i den engelske byen.

«Den har tatt meg»

Den svært potente giften er aldri kjent brukt i et angrep, og det er bare ett kjent tilfelle av en person som har blitt utsatt for Novitsjok-giften: En ung russisk våpenforsker.

- Røde og oransje sirkler dukket opp foran øynene mine. Det begynte å ringe i ørene før jeg fikk tilbake pusten. Det var en følelse av frykt, som om noe kom til å skje. Jeg satt meg ned i en stol og fortalte de andre: «Den har tatt meg».

Dette fortalte Andrei Zjeleznjakov til den nå nedlagte avisa Novoje Vremja i et intervju publisert i 1992, skriver The Guardian.

IKKE MYE HÅP: Den pensjonerte russiske vovichok-forskeren, Vladimir Uglev, tør ikke håpe på mye for eksspionen Sergej Skripal og datteren Julia Skripal, etter at de be forgiftet av en novichok nervegift. Her på hendelsesstedet i Salisbury, England. Foto: Daniel Leal-Olivas/ AFP/ NTB Scanpix
IKKE MYE HÅP: Den pensjonerte russiske vovichok-forskeren, Vladimir Uglev, tør ikke håpe på mye for eksspionen Sergej Skripal og datteren Julia Skripal, etter at de be forgiftet av en novichok nervegift. Her på hendelsesstedet i Salisbury, England. Foto: Daniel Leal-Olivas/ AFP/ NTB Scanpix Vis mer

Innen den tid hadde novitsjokgiften ødelagt forskerens nervesystem. Han kjempet både mot skrumplever, giftig hepatitt og epilepsi da han døde i 1993 - seks år etter den tragiske ulykke på et laboratorium i den daværende Sovjetunionen der et lokk skal ha løsnet og utsatt Zjeleznjakov for nervegiften.

Han møtte døden ensom og utslitt, men valgte å varsle om den hemmelige giften. Forskeren ble aldri tiltalt for å ha fortalt om det hemmelige våpenprogrammet, Døden innhentet ham før den tid.

Eksforsker avslører

Men også andre forskere, som var i Sovjetunionens tjeneste, har gått ut og fortalt sin historie om våpenet, som Russland fortsatt nekter for at eksisterer.

- Da betyr det at jeg ikke eksisterer, sier den pensjonerte forskeren Vladimir Uglev (71).

Uglev bekrefter novitsjokprogrammet eksistens, og sier at han selv jobbet med å utvikle nervegiftene i 15 år, fram til 1993.

Pensjonisten forteller at fant opp to av de fire stoffene som seinere ble klassifisert som novitsjokstoffer vet et laboratorium ledet av forskeren Pjotr Kirpitsjov.

- Noen hadde jobbet der i titalls år uten å ha oppnådd noe. På bare tre måneder klarte jeg å lage to av de mest lovende stoffene, sier Uglev til Sky News.

- Dødeligere enn VX

Enkelte hevder at giften er kraftigere enn nervegiften VX - som drepte Kim Jong-uns bror Kim Jong-nam umiddelbart på flyplassen i Kuala Lumpur i fjor.

FORGIFTET: Broren til Nord-Koreas diktator Kim Jong-un, 45 år gamle Kim Jong-nam, ble drept på den internasjonale flyplassen i Kuala Lumpur tirsdag da han trolig fikk kastet giftig væske i ansiktet. Overvåkningsvideo av det som trolig er forgiftningen, er blitt lekket på nettet. Vis mer

En av dem er Vil Marzajanov, en tidligere kjemiker som også var sjef i sovjets kontraetterretningsavdeling. Ifølge han var jobben hans å bevare hemmeligheten om Novitsjoks eksistens fra vestlige myndigheter.

I 1992 avslørte han imidlertid hemmeligheten, og hevdet i et intervju med Baltimore Sun at nervegassen var ti ganger mer effektiv til å drepe folk enn VX. Dette ble møtt med skepsis av mange, men Marzajanov har fortsatt å fortelle om Novitsjok-programmet.

- Mister synet

- Øynene dine blir smalere og du mister synet. Det neste som skjer er oppkast, pusteproblemer og utilsiktede kramper. Er dosen stor nok, er resultatet dødelig, sier han til The Atlantic.

Han mener i tillegg at ingen andre enn Russland har vist evnene til å bruke giften.

Vladimir Uglev sier mengden gift er en sentral faktor i hvor mye skade den utgjør. Det har han selv erfaring med, etter å ha utsatt seg selv for giften ved uhell to-tre ganger.

Eksforskeren har likevel ikke mye håp for far og datter Skripal.

Han hevder også at en variant av Novitsjok forgiftet den russiske bankmagnaten Ivan Kiveldi og hans sekretær da de ble funnet døde i Moskva i 1995.

- For åpenbart

En annen forsker som jobbet med Sovjets program for kjemiske våpen, Leonid Rink, er imidlertid i tvil om Russland står bak angrepet. Blant annet fordi han mener det vil være for åpenbart og at Sergej Skripal og dattera fortsatt er i live.

- Selv en uprofesjonell russisk agent ville ikke brukt et stoff med russisk opphav og med et russisk navn. Det er mange mer passende stoffer, sier han til det statseide russiske nettstedet Sputnik.

- Ba om benåding

Både eksspionen Skripal og hans datter Julia, så vel som en politimann som ankom stedet, ble innlagt på sykehus i kritisk tilstand etter de ble utsatt for nervegiften.

Storbritannias statsminister Theresa May gikk for drøye to uker siden ut og sa det var svært sannsynlig at Moskva sto bak novichokforgiftningen av den russiske eksspionen Sergej Skripal dattera.

Sergej Skripal ble i 2006 dømt i Russland for å ha spionert til fordel for Storbritannia. Han kom til Storbritannia i 2010 som følge av en fangeutveksling.

En venn av Skripal sier at den forgiftede russiske eksspionen hadde bedt president Vladimir Putin om benådning for spiondommen.

- Han fortalte meg at han hadde skrevet til Vladimir Putin og bedt om å bli benådet og å få lov til å reise på besøk til Russland, sier Skripals venn og tidligere klassekamerat Vladimir Timosjkov til BBC.

- Nekter for å være forræder

Han sier han ikke vet når det angivelige brevet ble sendt, og Kreml nekter for å ha mottatt et slikt brev. Timosjkov sier han snakket med barndomsvennen på telefonen.

- Han nektet for at han var en forræder. Sergej trodde på eden han hadde sverget til sitt sosialistiske moderland, på Sovjetunionen og ikke på Russland.

Skripal fortalte Timosjkov at han angret på å ha vært dobbeltagent fordi det hadde gjort livet hans «svært vanskelig».

Mays utenriksminister, Boris Johnson, la skylda på angrepet direkte på president Vladimir Putin.

Landene har siden også utvist hverandres diplomater, og Putins talspersoner kalte anklagen og både sjokkerende og utilgivelig.

Uttalelsen avbøyde også at Russland hadde noe å gjøre med dette angrepet, som skal ha vært bruk av slik nervegift for første gang siden andre verdenskrig.

Virkning

Nervegifter forstyrrer kommunikasjon mellom nerver og muskler, noe som kan føre til at muskler blir paralysert. Kroppslige funksjoner kan også forsvinne, ifølge BBC.

Avhengig av hvordan man utsettes for stoffene, kan de virke innen alt fra sekunder til minutter.

Når man sprayer insektsspray på insekter, er det nervegifter som gjør at de faller til bakken og viser tegn til rykninger i bena.

Sovjetisk program

Novitsjok oversettes «nykommer» og er en blant flere avanserte nervegifter som ble utviklet i Sovjetunionen på 70- og 80-tallet.

Giftene ble kjent som fjerde generasjon kjemiske våpen og ble utviklet under er program som fikk navnet «Foliant».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!