Nervegiften Novichok

Bare én mann har fortalt om skrekkgiften som slo ut russisk spion: «Den har tatt meg»

Russland har nektet for eksistensen av nervegiften Novitsjok. Forskerne som utviklet den har en annen mening.

TOPPHEMMELIG ANLEGG: Ifølge ekspert på kjemiske våpen, Hamish de Bretton-Gordon, er den lukkede byen Sjikhany i Saratov-oblast sørvest i Russland det eneste stedet hvor Novitsjok-giften produserer. Her viser en sovjetisk offiser fram en rekke kjemiske våpen til observatører som besøkte byen i 1987. Byen ble offisielt lukket i 1997, det samme året som Kjemivåpenkonvensjonen, som forbyr våpnene, trådte i kraft. Foto: AP Photo/John Thor Dahlburg/NTB Scanpix
TOPPHEMMELIG ANLEGG: Ifølge ekspert på kjemiske våpen, Hamish de Bretton-Gordon, er den lukkede byen Sjikhany i Saratov-oblast sørvest i Russland det eneste stedet hvor Novitsjok-giften produserer. Her viser en sovjetisk offiser fram en rekke kjemiske våpen til observatører som besøkte byen i 1987. Byen ble offisielt lukket i 1997, det samme året som Kjemivåpenkonvensjonen, som forbyr våpnene, trådte i kraft. Foto: AP Photo/John Thor Dahlburg/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Forgiftningen av den russiske eksspionen Sergej Skripal og hans datter Julia i Salisbury i England har ført til en særdeles betent diplomatisk krise mellom Storbritannia og Russland.

Attentatet mot den tidligere dobbeltagenten, som nå ligger på sykehus med livsvarige skader, er svært spektakulært.

Britiske myndigheter mener det er nervegiften Novitsjok som er brukt til å forgifte Skripal som ble funnet på en parkbenk i den engelske byen.

«Den har tatt meg»

Den svært potente giften er aldri kjent brukt i et angrep, og det er bare ett kjent tilfelle av en person som har blitt utsatt for Novitsjok-giften: En ung russisk våpenforsker.

- Røde og oransje sirkler dukket opp foran øynene mine. Det begynte å ringe i ørene før jeg fikk tilbake pusten. Det var en følelse av frykt, som om noe kom til å skje. Jeg satt meg ned i en stol og fortalte de andre: «Den har tatt meg».

Dette fortalte Andrei Zjeleznjakov til den nå nedlagte avisa Novoje Vremja i et intervju publisert i 1992, skriver The Guardian.

Innen den tid hadde novitsjokgiften ødelagt forskerens nervesystem. Han kjempet både mot skrumplever, giftig hepatitt og epilepsi da han døde i 1993 - seks år etter den tragiske ulykke på et laboratorium i den daværende Sovjetunionen der et lokk skal ha løsnet og utsatt Zjeleznjakov for nervegiften.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer