HAR TEKSTET I FART: Jørgen Eriksen (32) innrømmer å ha tastet på mobilen mens han har ført bil, men bedyrer at det ikke forekommer ofte, og alltid i lav fart. Foto: BREDE LIE REIME / DAGBLADET
HAR TEKSTET I FART: Jørgen Eriksen (32) innrømmer å ha tastet på mobilen mens han har ført bil, men bedyrer at det ikke forekommer ofte, og alltid i lav fart. Foto: BREDE LIE REIME / DAGBLADETVis mer

- Bare når jeg kjører sakte

Dagbladet har snakket litt med «folk flest» om å bruke mobilen mens de sitter bak rattet. Få ønsker å stå fram med navn og bilde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En kjapp spørrerunde blant ventende bilister på sørsida av Oslo Sentralstasjon tegner et tilsvarende bilde som det som framkommer i undersøkelsen fra CINT og Tryg.

- Alt er lov på landet Jørgen Eriksen (32) innrømmer å ha tekstet bak rattet.

- Jeg gjør det ikke ofte, men det har forekommet. Jeg gjør det bare når jeg er på landet - jeg som er derfra. Alt er jo lov på landet, sier Eriksen lattermildt.

- Fra spøk til alvor, det er bare når jeg står i ro eller kjører i lave hastigheter.

- Hva med Facebook?

NÆR HALVPARTEN: 38 prosent av alle nordmenn over 15 år innrømmer å bruke SMS og sosiale medier mens de kjører bil, viser undersøkelsen fra CINT. Det synes Trygg Trafikk, NAF og forsikringsselskapet Tryg er bekymringsfullt. Grafikk: CINT/TRYG
NÆR HALVPARTEN: 38 prosent av alle nordmenn over 15 år innrømmer å bruke SMS og sosiale medier mens de kjører bil, viser undersøkelsen fra CINT. Det synes Trygg Trafikk, NAF og forsikringsselskapet Tryg er bekymringsfullt. Grafikk: CINT/TRYG Vis mer

- Nei, det får jeg ta meg av utenom.

- Når du kjører i 80 kilometer timen, beveger bilen seg 22 meter hver eneste sekund. Hva synes du om at det er lovlig å tekste, men ulovlig å ta opp telefonen for å snakke når man kjører?

- Det er vel farligere å tekste enn å ta telefonen, da tar man jo fokuset bort. Men det er jo Norge, det her - svaret er Norge, ler Eriksen.

- Kommer du til å gjøre det igjen?

- Ja det vil jeg tro, avslutter han med et smil.

- Har tatt telefonen - Når jeg kjører bil, så kjører jeg bil, sier Tor Arne Sæby (48).

PRINSPIPPFAST: - Når jeg kjører bil, så kjører jeg bil, slår Tor Arne Sæby (48) fast. Han har ikke brukt SMS eller Facebook i fart - men innrømmer å ha tatt opp telefonen når den har ringt. Foto: BREDE LIE REIME / DAGBLADET
PRINSPIPPFAST: - Når jeg kjører bil, så kjører jeg bil, slår Tor Arne Sæby (48) fast. Han har ikke brukt SMS eller Facebook i fart - men innrømmer å ha tatt opp telefonen når den har ringt. Foto: BREDE LIE REIME / DAGBLADET Vis mer

Før han modererer seg noe.

- Jeg har ikke skrevet SMS eller vært på Facebook, men jeg har jo tatt opp telefonen når den har ringt, innrømmer 48-åringen.

- Visste du at førstnevnte er lovlig, og sistnevnte ikke?

- Det høres jo vanvittig ut. Her er det noen som ikke har tenkt seg om, men de visste vel ikke rekkevidden av hva en mobiltelefon var for ti år siden.

Anonyme syndere Dagbladet snakker med et knippe bilister, og stort sett alle innrømmer å ha brukt mobilen mens de kjører. Imidlertid vil langt fra alle bekjenne sine synder på trykk.

En ung dame innrømmer at hun både har tekstet, og muligens tittet innom Facebook, bak rattet. En selvstendig næringsdrivende mener det vil ta seg dårlig ut om sjefen setter et dårlig eksempel, og en får det svært travelt med å komme seg på jobb da spørsmålet om et bilde til avisa dukker opp.

En mann i tjueåra innrømmer sågar at han både tekster og bruker sosiale medier bak rattet ganske ofte, men vil ikke vedgå sine synder på trykk.

- Jeg har lovet mor å slutte, hun blir så oppgitt dersom hun finner det ut, sier han.