MANGE PIGGER, FÅ IGJEN: London var i ferd med å miste piggsvinene, men en gjeng i Regents Park har klart å overleve. Foto: NTB Scanpix
MANGE PIGGER, FÅ IGJEN: London var i ferd med å miste piggsvinene, men en gjeng i Regents Park har klart å overleve. Foto: NTB ScanpixVis mer

Bare noen få piggsvin igjen i London. De smarteste overlevde

Var nær utrydningstruet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Piggsvinet er jo egentlig et ganske kult dyr. Søte, små krabater, som også kan beskytte seg - mot noen i hvert fall.

For når de blir skremt, ruller de seg sammen med piggene ut som et skjold.

Det kan nok skremme noen rovdyr, men det hjelper lite mot biler.

Har lært Derfor har erinaceus europaeus, som er det latinske navnet, bortimot blitt utryddet fra Londons parker og grønne områder. Arten er så truet, at forskere har gransket hva som har skjedd, og hvordan bare noen få har overlevd, skriver The Guardian.

- Vi har merket mange av dem, og har bra oversikt over hvor de beveger seg. Vi har ingen indikasjoner på at de forlater parken i det hele tatt, og de krysser ikke lenger veiene, sier Clare Bowen i Royal Parks Foundation.

Nå finnes de bare i Regents Park - og der blir de.

- Vi har ikke registrert noen påkjørte piggsvin rundt Regents Park. Dette tyder på at de holder seg unna trafikerte veier, sier hun.

Over 5000 pigger Piggsvinet har lært. Det er tøft med pigger, men biler er farlige.

SAMMENRULLET: Slik legger de seg når de føler seg truet. Foto: NTB Scanpix
SAMMENRULLET: Slik legger de seg når de føler seg truet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Parksjef Nick Biddle har deltatt i forskningen, og i Regents Park legger de nå til rette for et piggsvinvennlig miljø, ved at de blant annet lar gresset gro langt i deler av parken.

For britene vil ikke miste piggsvinene sine. På 1950-tallet var det 36,5 millioner av dem i Storbritannia - nå er det trolig under en million igjen.

I Norge er bestanden fortsatt livskraftig, selv om det har vært en nedgang også her, ifølge Wikipedia. Så mer sentralt for oss er da kanskje den evige debatten, heter det piggsvin eller pinnsvin?

Artsdatabanken har konkludert med piggsvin. Det er tross alt pigger, og ikke pinner de har. 5-7000 hver, faktisk.

HER DØR DE: Dett er noe av det farligste et piggsvin kan gjøre, krysse veien. Det gikk derimot bra med denne karen, som kom seg over i Drammen. Foto: Jarl Fr. Erichsen / NTB Scanpix
HER DØR DE: Dett er noe av det farligste et piggsvin kan gjøre, krysse veien. Det gikk derimot bra med denne karen, som kom seg over i Drammen. Foto: Jarl Fr. Erichsen / NTB Scanpix Vis mer