Fellingstillatelse på ulv:

- Bare noen meter unna ulven

Kenneth Knutsen trodde han så en hund langs veien i Røyken tirsdag kveld. Det viste seg å være feil. - Den var vesentlig større enn en bikkje på alle mulige måter, sier han.

UVANLIG: Kenneth Knutsen trodde han så en hund langs veien i Røyken tirsdag kveld. Det viste seg å være feil. Vis mer
Publisert

Statsforvalteren i Oslo og Viken har gitt tillatelse til felling av en ulv på Hurumlandet sør i Asker kommune etter at det har blitt gjort observasjoner av dyret i bebyggelse flere steder det siste døgnet.

Kenneth Knutsen er en av dem som har fått møte rovdyret på nært hold:

- Det var i går kveld, kanskje rundt klokka 22, at jeg skulle sette meg i bilen for å kjøre hjem etter et besøk hos svogeren min på Jerdal i Røyken at jeg så den jogge forbi.

METER UNNA: - Det var artig å være så nærme, sier Kenneth Knutsen om møtet med rovdyret. Foto: Privat
METER UNNA: - Det var artig å være så nærme, sier Kenneth Knutsen om møtet med rovdyret. Foto: Privat Vis mer

Knutsen, som har fortalt om det sjeldne synet til Drammens Tidende, forteller Dagbladet at han satte seg i bilen for å kjøre etter den firbeinte, fordi han antok at det var en hund som var løs.

- Nede på hovedveien forsto jeg at det ikke var en bikkje. Den var vesentlig større enn en bikkje på alle mulige måter og veier, sier han til Dagbladet.

Han forteller at han kjørte sakte mot ulven, og at han antar at han var bare noen meter fra den på det nærmeste.

- På vandring

- Jeg tenkte at den skal jeg se på, og det var artig å være så nærme, sier Knutsen, som sier han syntes det virka som at «ulven tok det hele med ro, og heller ikke virka særlig redd».

Han tok også en film av dyret, som Dagbladet har forelagt seniorrådgiver Ida Glemminge ved Statens naturoppsyn Oslo (SNO).

- Det ser ut til at dette er en ulv. Det er stor sannsynlighet for det, sier hun etter å ha sett videoen.

Glemminge forteller at det er mange som har meldt om observasjoner av ulv i regionen de siste dagene.

- Dette er jo den tida på året hvor unge ulver beveger seg ut fra reviret og leter etter nye leveområder og en partner, så det er vanlig med observasjoner i områder der vi vanligvis ikke har etablert ulv - også ved menneskelig infrastruktur. Dette handler nok om ulv som er på gjennomreise, sier hun.

Basert på observasjonene som er meldt inn til SNO er det naturlig å anta at det er én ulv som nå er i et område med mye mennesker, ifølge Glemminge.

- Det ser så langt ut som det er et dyr, men kan også være to på vandring, hver for seg, sier hun.

Hun oppfordrer folk som støter på ulv om å ikke følge etter dem, men la dem trekke unna - samt gjerne melde ifra om observasjonene til SNO.

- PÅ GJENNOMREISE: Seniorrådgiver Ida Glemminge ved Statens Naturoppsyn Oslo (SNO) fortelller at dette er den tida på året hvor ulv beveger seg ut fra reviret. Foto: Privat
- PÅ GJENNOMREISE: Seniorrådgiver Ida Glemminge ved Statens Naturoppsyn Oslo (SNO) fortelller at dette er den tida på året hvor ulv beveger seg ut fra reviret. Foto: Privat Vis mer

- Et rovdyr

Håkon Borgen, som er regional fellingsleder i Asker, forteller Dagbladet at det var i går at de fikk bekreftet at det var en ulv som oppholdt seg i på Hurum-landet noen dager.

- Av preventive årsaker ble det fattet en fellingstillatelse på ulven i går ettermiddag, sier Borgen til Dagbladet.

- Den er observert i et beiteområde der det går 1100 sau, og beslutningen om felling ble tatt for å unngå enorme kostnader i tilfelle ulven tar sau, sier han - og legger til at målet er å få felt ulven før saueslippet om 14 dager.

- Utgjør ulven noen fare for folk eller dyr?

- Disse dyra er mest farlige for andre dyr, så det er ingen umiddelbar fare for mennesker – men det sitter jo i ryggmargen at de kan være farlige. Dette er et rovdyr, og skal også behandles som det, svarer Borgen.

Basert på bildene og videoene han har sett beskriver han ulven som «ganske stor og i normalt godt hold».

Egen fellingsleder

Skogbrukssjef Petter Høistad i Asker bekrefter også at det er gitt skadefellingstillatelse.

- Det er en egen fellingsleder og to-tre representanter fra kommunen som er på saken, sier han til Budstikka.

Kenneth Knutsen, som filmet dyret i går kveld, sier til Dagbladet at han har lest at det er gitt fellingstillatelse på dyret.

- Det skader ikke meg at det er ulv, men om det går utover andre dyr og kjæledyr, så er det selvfølgelig kjipt å ha ulv vandrende rundt i boligstrøk, sier Knutsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer