Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronavirus i Storbritannia

- Bare noen uker bak Italia

Storbritannias statsminister Boris Johnson uttrykk bekymring for coronaviruset.

BEKYMRET: Storbritannias statsminister Boris Johnson. Foto: NTB Scanpix
BEKYMRET: Storbritannias statsminister Boris Johnson. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Coronasmitten begynner å bli utbredt også i Storbritannia. Etter å ha først gått for en taktikk om å la folk bli smittet for å skape immunitet, endret britene strategi i kampen mot viruset.

Også der innføres det inngripende tiltak, ikke ulike de vi nå lever med i Norge.

DØDSANNONSER: Avisene i Italia bærer preg av av store tapene landet har lidd etter coronavirusets utbrudd. Reporter: Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer

Statsminister Boris Johnson sier i en uttalelse søndag at han er overveldet etter at tallet på antall smittede og døde har skutt i været. Han mener Storbritannia nå bare ligger to uker bak Italia i utviklingen.

- Tallene er høye, og de aksellererer. Det er bare snakk om uker, vi er rett bak Italia, sier Johnson.

Endret kurs

Han påpeker at Italia har et godt helsesystem, men at de likevel har opplevd en overbelastning.

Meldingen kommer på samme dag britene feirer morsdag. I samme uttalelse oppfordrer Boris til å ikke treffe mødrene sine på grunn av viruset, og heller ringe dem.

I Storbritannia har drøyt 5 000 mennesker fått påvist smitte. 233 personer er døde.

Etter en rapport som sa at hele 260 000 briter kunne dø som følge av den pågående coronakrisa, med mindre Storbritannia endret kurs, endret altså britene strategi.

Tiltak

Britiske myndigheter hadde opprinnelig håpet at de skulle kunne håndtere situasjonen ved at store deler av befolkningen - kanskje så mange som 60 prosent - ble smittet og utviklet immunitet til coronaviruset.

På egen hånd stengte Wales, Skottland og Nord-Irland skolene, og onsdag fulgte Boris Johnson etter og annonserte at alle skoler i Storbritannia skulle stenge fredag denne uka.

USIKKER HJEMKOST: Trond Arild Bakke er i karantene på et cruiseskip utenfor Frankrike. Nå skal båten seile til Nord-Italia. 20. mars 2020 Vis mer

Dagen skolene ble stengt, varslet Johnson også om at det blir lenge til neste pubtur. Pubene utgjør en helt sentral sosial arena for mange briter, og stengningen tydeliggjør alvoret i situasjonen. Også restauranter, kinoer, teatre og treningssentre måtte lukke dørene. Restauranter får imidlertid fortsatt lov til å servere takeaway.

Hele Norges coronakart