MOTSATT HJELP:  I snøkaoset torsdag morgen 26. mars - dagen før den første store påskeutfartsdagen - var det rutebusser med hundrevis av hestekrefter som måtte ha hjelp av passasjerene, her i Parkveien i Oslo sentrum. Foto: Stig Gulbrandsen.
MOTSATT HJELP: I snøkaoset torsdag morgen 26. mars - dagen før den første store påskeutfartsdagen - var det rutebusser med hundrevis av hestekrefter som måtte ha hjelp av passasjerene, her i Parkveien i Oslo sentrum. Foto: Stig Gulbrandsen.Vis mer

Bare Oslo sentrum som ikke taklet påsketrafikken

En «snill» dag for fjelltur, men sjekk fjelloverganger i vest.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det kuriøse, seks dager ferske bildet av passasjerer som må dytte en buss i Parkveien i Oslo sentrum etter et presist varslet snøfall, er også den årlige påminnelsen om at det snør i Norge i månedsskiftet mars/april.

Foran dagens påskeutfart er et par sentrale utfartsveier på Sørvestlandet og Vestlandet rammet av vind og snøvær.

Ellers byr «nåløyene» mot fjellet i resten av landet på paradeforhold for bilister som er utstyrt etter regelboka.

Her finner du oppdatering fra Statens vegvesen på alle veistrekninger i landet.

- En snill dag, oppsummererer trafikkoperatør Ole Fredrik Haugen ved Vegtrafikksentralen Øst, og ser «bare» to køpunkter utover ettermiddagen: på Sollihøgda, som vanlig en onsdag for påske, og på E6 ved Minnesund - på grunn av innspurt i veiarbeidet og bare en kjørebane.

I Nord-Norge er alle fjelloverganger åpne med hjelp av kolonne noen steder.

Omvei til Sirdal
Rogalendinger som skal på hytta i Sirdal må ta en omvei i dag.

- Fylkesvei 45 Ålgård - Sirdal er stengt på grunn av snø og føyke. De som skal til fjells må kjøre E39 i retning Kristiansand, og ta av mot Tonstad, sier trafikkoperatør Stian Rosnes ved Vegtrafikksentralen Vest til Dagbladet.

Også de viktige fjellpåskeovergangene riksvei 7 over Hardangervidda og riksvei 13 Vikafjelelt er stengt på grunn av vind og dårlig sikt. Her kan det bli kolonnekjøring på kort varsel.

Punger ut - og roser passasjerer
I mens holder kollektivtrafikkgiganten Ruter på å rydde opp i det komplette kaoset etter snøen som stoppet all busstrafikk og mer til sist torsdag.

- Vi har allerede betalt ut om lag 300 000 kroner til passasjerer som måtte taxi. Om lag 2 000 snøfaste passasjerer har levert reisegaranti-skjemaer, sier kommunikasjonsrådgiver Sofie Brun til NRK Østlandssendingen.

Og hun roser samtidig måten passasjerene taklet den første totale busstoppen i Oslos gater i «moderne» tid.

- Mange tok drosje sammen.

-