Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bare patriarken holdt avtalen...

MOSKVA (Dagbladet): Kjell Magne Bondeviks Moskva-besøk viste tydelig at Norge - til tross for formannskapet i OSSE - spiller annenfiolin i arbeidet med å oppnå fred i Kosovo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bondeviks program i Moskva ble endret en rekke ganger, fordi andre og mer betydningsfulle møter ble prioritert. Bare overhodet for den russisk-ortodokse kirken, patriark Aleksej II sto parat til avtalt tid og sted. Men han måtte til gjengjeld vente 35 minutter på sin prestekollega Bondevik.

  • Møtet med den nye statsministeren, Sergej Stepasjin, ble forskjøvet. Stepasjin måtte rydde plass til et møte med president Boris Jeltsin som kom tilbake fra sitt feriested ved Svartehavet tidligere enn forventet.
  • Det planlagte møtet mellom Bondevik og Jeltsins spesialutsending og fredsmekler Viktor Tsjernomyrdin gikk i vasken. Tsjernomyrdin, som skulle ha reist til Beograd torsdag, utsatte sin reise til fredag, og prioriterte naturlig nok det.
  • Det ble fra norsk side lenge arbeidet for å få i stand et møte mellom Bondevik og president Boris Jeltsin. Det sto aldri i noe offisielt program, og ble utelukket da Jeltsin i forrige uke dro til Svartehavet. Håpet om et overraskende innspill fra presidenten steg da han brått reiste til Moskva for å motta Sør-Koreas president Kim Dae Jung. Men som Bondevik selv sa til norsk presse torsdag kveld: - Vi forventer ikke en slik mulighet.
  • Den samme sørkoreanske president Kim Dae Jung er statsoverhode og fikk naturlig nok forrang framfor Bondevik under hans besøk i Dumaen.
  • Bondevik hadde både før og under sitt besøk i Russland telefonisk kontakt med den finske president Martti Ahtisaari for å bli oppdatert. Ahtisaari har gjennom møtene med Tsjernomyrdin og USAs viseutenriksminister Strobe Talbot en atskillig mer sentral rolle akkurat nå enn OSSE-formann Norge.

Ahtisaari, som er EUs representant i fredsarbeidet, ringte Bondevik seinest i går for å brife ham.

- Føler du at Norge her blir betraktet som annenrangs?

- Nei. Det gjør jeg ikke. Mottakelsen har vært storstilt. At Jeltsin kaller inn statsminister Stepasjin for en samtale må vi leve med. Vi vet at Jeltsin finner på langt mer spontane ting enn som så, sier Bondevik til Dagbladet.

- Og at Tsjernomyrdin fant å måtte dra til Beograd er nok viktigere enn å prate med meg.

  • En person holdt seg til skjemaet, nemlig patriark Aleksej II, som sto klar for å møte Bondevik klokka 15.00 i går. Men de rakk til gjengjeld ikke å ta opp krigen i Kosovo som tema før journalister spurte om deres respektive syn.

Aleksej II og den russisk-ortodokse kirke skal i likhet med Bondevik være negativ til den tiltakende vestlige materialisme. Det forhindret likevel ikke patriarken i å ankomme Danilovklosteret i en Mercedes.

<B>MØTTE PRESTEKOPLLEGA: </B>Patriark Aleksej var den eneste som holdt seg til det opprinnelige programmet under Bondeviks besøk i Moskva.