- Bare Per Kristian kunne tjene på søsterens død

Kristian Orderud (80) mente det bare var sønnen Per Kristian som kunne dra fordel av at datteren Anne ble drept. Dette forklarte den 80 år gamle mannen til kriminalpolitiet, da han ble avhørt av politiets etterforskere etter attentatforsøkene mot Anne og Per Paust i fjor sommer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Noen måneder seinere ble Kristian Orderud, kona Marie (84) og Anne Paust likvidert.

Kristian Orderud ble rutinemessig avhørt av etterforskere fra Oslo-politiet i fjor høst, som jaget den eller dem som sto bak attentatforsøkene.

På direkte spørsmål fra en polititjenestemann om hvem som kunne tjene på at Anne ble myrdet, mente 80-åringen at det nok bare var sønnen.

- Men det kan ikke være Per Kristian, fortsatte Kristian Orderud, etter det Dagbladet får opplyst.

Egen teori

Allerede samme natt som forsøket på mordbrann i bygården hvor Anne Orderud Paust og mannen Per bodde skjedde, nevnte hun at hendelsen kunne ha noe med arvestriden på Orderud å gjøre, slik Dagbladet skrev i går.

Dette førte til at det i fjor ble gjennomført en omfattende etterforsking rundt forholdene i de berørte familiene. Veronica og Per Kristian ble avhørt, både om sine bevegelser rundt de to attentatforsøkene og sin økonomi, blant annet hvor stor gjeld de hadde.

Etter det Dagbladet forstår, overrasket Per Kristian den gang etterforskerne med sin oppførsel. Dette skal ha skjedd da han rutinemessig ble spurt om han kunne kjenne til et mulig motiv for attentatforsøkene mot søsteren og svogeren.

Per Kristian skal ha bekreftet at han hadde sin teori om dette, men at han ikke ønsket å komme med spekulasjoner om dette overfor politiet.

Gardbrukeren skal være den eneste som vegret seg på dette punktet i attentatetterforskingen.

Nektet

Etter det Dagbladet kjenner til, ble han innstendig bedt om å fortelle politiet hva han trodde kunne være et mulig motiv, men han nektet. Seinere ønsket politiet et nytt avhør, og han aksepterte. Per Kristian fikk på nytt spørsmålet om hvilke tanker han hadde gjort seg rundt et eventuelt motiv for attentatforsøkene, men han nektet fortsatt - under henvisning til at han ikke ønsket å spekulere om dette overfor politiet.

En annen kilde forteller til Dagbladet at Per Kristian skal ha blitt fortalt av politiet at det var meget viktig at han fortalte hva han trodde om motivet - Han nektet fortsatt. Kristian Orderud og hans kone, Marie, har aldri lagt skjul på at de tok seg svært nær av striden med sønnen Per Kristian.

De kunne krangle om bagateller, ifølge en av Dagbladets kilder.

Et eksempel er striden om et pengeskap, som sto på Orderud gard, men som far Kristian ønsket til kårboligen. Etter mye om og men skal Per Kristian ha fraktet det tunge pengeskapet over til kårboligen.

Etter det Dagbladet får opplyst, skal Kristian da han åpnet skapet, ha oppdaget at det var forsvunnet viktige dokumenter.

Per Kristian nektet for at det var forsvunnet noe fra pengeskapet.

Begge to hadde nøkler til skapet.