REDUSERT: Venstre forhandler med regjeringspartiene om redusert lengde på midlertidig ansesttelse. I dag kan man være midlertidig ansatt i fire pr. Venstre vil halvere lengden til to år.Foto: Eirik Kopperud Edh
REDUSERT: Venstre forhandler med regjeringspartiene om redusert lengde på midlertidig ansesttelse. I dag kan man være midlertidig ansatt i fire pr. Venstre vil halvere lengden til to år.Foto: Eirik Kopperud EdhVis mer

- Bare plaster på såret

Forskerforbundet skuffet over Venstre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Venstre støtter i hovedsak regjeringens forslag til endringer i arbeidsmiljøloven, men forhandler nå med regjeringspartiene om justeringer.

For et par dager siden sa Venstres mann i arbeids- og sosialkomiteen, Sveinung Rotevatn, at Venstre går inn i forhandlingene med krav om å stramme inn reglene for lengden på midlertidige ansettelser. I dag kan man være midlertidig ansatt i inntil fire år. Venstre har programfestet å stramme inn til to år.

Likebehandle Venstre vi også likebehandle offentlig og privat sektor.

Venstre mener staten er versting, og viser til eksempler på leger i sykehusstillinger og forskere i universitets- og høyskolesektoren som er midlertidig ansatt i opptil 10 år.

- Regjeringen setter døren på vidt gap for midlertidige ansettelser, og Venstres forslag blir dessverre bare å lappe på problemet, sier leder i Forskerforbundet, Petter Aaslestad, til Dagbladet.

Korte kontrakter - Selv med dette forslaget får vi flere som må gå i korte, midlertidige kontrakter fremfor i fast jobb dersom regjeringens forslag til ny arbeidsmiljølov blir vedtatt.

- Venstre bør derfor heller rette innsatsen mot å fjerne alle de unntakene fra faste ansettelser som regjeringen foreslår inn i loven. Det er de som er det grunnleggende problemet, sier Aaslestad.

Forskerforbundet har flere medlemmer som er underlagt arbeidsmiljøloven, og blir direkte berørt dersom regjeringens forslag til ny arbeidsmiljølov vedtas.

- Fører ikke til fast jobb Forskerforbundet har også mange medlemmer i universitets- og høyskolesektoren som er underlagt tjenestemannsloven. Her er andel midlertidige ansatte ca. 18 prosent.

- Med denne erfaringen ser vi at midlertidige ansettelser ikke fører til flere faste ansettelser.

Regjeringen hevder at 18 prosent midlertidige ansatte i akademia er alt for høyt. Vi stiller da spørsmål ved hvilken troverdighet regjeringen har med dette utsagnet når man åpner opp for langt flere midlertidige ansatte ellers i samfunnet, sier Aaslestad.

15 prosent midlertidige Regjeringen foreslår en generell adgang til å ansette midlertidig i ett år. 15 prosent av de ansatte kan gå på slike kontrakter.

For å unngå misbruk får bedriften «karantene» i 12 måneder dersom man har hatt en midlertidig ansatt som ikke får fast jobb etter ett år.

På grunn av det skjeve maktforholdet mellom arbeidsgiver og midlertidig ansatt, blir det ulovlig for arbeidsgiver å avtale gjennomsnittsberegning av arbeidstiden direkte med en midlertidig ansatt.

GIR IKKE FAST JOBB: Midlertidig ansettelse gir ikke fast jobb, sier leder av Forskerforbundet, Petter Aaslestad. Han mener Venstres forslag om innstramming ikke løser noen problemer. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
GIR IKKE FAST JOBB: Midlertidig ansettelse gir ikke fast jobb, sier leder av Forskerforbundet, Petter Aaslestad. Han mener Venstres forslag om innstramming ikke løser noen problemer. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer