Frode Berg siktet for spionasje:

- Bare regjeringen kan redde Berg

Frode Bergs russiske advokat snakker åpent ut om den spionmistenkte nordmannens utsikter. Og de er ikke gode.

PÅ VEI INN: Advokat Ilja Novikov sier hans klient Frode Berg ikke har snakket med sin familie etter arrestasjonen 5. desember i fjor. Foto: Sergey Grachev / Dagbladet
PÅ VEI INN: Advokat Ilja Novikov sier hans klient Frode Berg ikke har snakket med sin familie etter arrestasjonen 5. desember i fjor. Foto: Sergey Grachev / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MOSKVA (Dagbladet): Den russiske stjerneadvokaten Ilja Novikov har tatt Frode Bergs sak. Dette er høydepunktene i vårt intervju med ham, rett før han gikk for å besøke nordmannen i det beryktede Lefortovo-fengselet fredag ettermiddag.

Hovedpunktene

Berg kjente den ene nordmannen som ga ham pengene og de to konvoluttene med det den russiske sikkerhetstjenesten FSB mener er kompromitterende materiale meget godt.

Frode Bergs sak likner veldig på en sak mot ukraineren Jurij Solosjenko fra 2014. Han ble dømt til seks års fengsel, men ble benådet etter to år. Novikov ser på historien som en parallell-historie, og mener Bergs beste sjanse er at det er slik.

Advokat Novikov oppfordrer norske myndigheter til å være aktive, og vise at de bryr deg om Berg. Bare sånn kan han unngå å bli sittende i mange år i russisk fengsel.

Berg forstår ikke alvoret i sin situasjon veldig godt. Novikov frykter han kan få et sammenbrudd når alvoret går opp for ham.

Frode Berg har ikke snakket med familien etter at han ble arrestert 5. desember. Han ønsker seg et bilde av familien med de fem barnebarna. For øvrig har han fått dopapir, som er noe Lefortovo-fengeselet ikke holder.

Inn i mørket

Advokat Novikov forsvinner inn i i Lefortovo-fengeselets indre i det han tar farvel med Dagbladet. Han har en vanskelig jobb foran seg. Han skal forholde seg til en mann som han mener ikke fullt ut forstår alvoret i de alvorlige spionanklagene mot ham. Novikov er det eneste mennesket som har besøkt Berg etter arrestasjonen, ved siden av ministerråd Olav-Nils Thue ved den norske ambassaden i Moskva.

Saken fortsetter etter bildet.

VANT LODDTREKNING: Advokat Ilya Novikov fikk i dag tillatelse til å besøke sin klient Frode Berg i Lefortovo-fengselet i Moskva. Foto: Sergey Grachev / Dagbladet
VANT LODDTREKNING: Advokat Ilya Novikov fikk i dag tillatelse til å besøke sin klient Frode Berg i Lefortovo-fengselet i Moskva. Foto: Sergey Grachev / Dagbladet Vis mer

Berg ble arrestert 5. desember med 3 000 euro i kontanter, og to konvolutter som FSB mener inneholder hemmelig materiale. Novikov «vant» et besøk med Berg i en loddtrekking mellom advokatene på fredag. Det er bare seks rom der fanger kan møte utenforstående, og fengselsmyndighetene sier at det derfor er begrenset hvor ofte advokatene kan møte sine klienter.

Regjeringen må engasjere seg

Men før Novikov forsvant inn bak Lefortovos jerndører hadde han en lengre prat med Dagbladet på sitt kontor midt i sentrum av den russiske hovedstaden. Hans viktigste beskjed til omverdenen, er at norske myndigheter må vise at de bryr seg om Berg. Han tror Berg vil få en dom på mange år fordi det allerede er lagt så mye prestisje i saken fra russisk side. Hans eneste håp er at myndighetene demonstrerer at de tror på hans historie.

- Sjansene for at Berg slipper ut før tida i den dommen jeg tror han får, er lik null, uten støtte fra det offisielle Norge, sier Novikov.

- Er et besøk fra ambassaden i løpet av en måned tilstrekkelig til å vise sin interesse?

- En gang i måneden er ikke nødvendigvis for lite. Det viktige for oss forsvarere er å forstår hvor det offisielle Norge står i denne saken. Står de bak Berg, spør Novikov.

En parallell sak

Han henviser til saken mot ukraineren Solosjenko fra 2014, og sier at det var viktig for det tross alt gode utfallet at den ukrainske regjeringen ga all mulig støtte til Solosjenko. På samme måte som den gjorde med den kvinnelige ukrainske piloten Nadesjda Savtsjenko i den høyt profilerte saken, der Novikov også var Savtsjenkos forsvarer.

- Det beste vi kan håpe på er en utgang av denne saken som den Solosjenko fikk. Han ble benådet av Putin etter to år, og utvist, sier Novikov.

Hvordan har Berg det i fengselet?

- Etter forholdene bra. Men han har ikke en god realitetsoppfatning av alvoret i saken. En krise pleier å komme etter to til tre måneder. Jeg frykter for at den vil komme i dette tilfellet. Novikov mener det mest sannsynlige er at Berg gikk i FSBs felle.

- FSB kan bruke denne saken til å demonstrere sin makt, sier Novikov.

Tror ikke Berg er spion

- Det er to muligheter i denne saken. Den ene er at Berg er en del av en virkelig sikkerhets-operasjon som gikk galt. Den andre er at han gikk i en felle lagt av FSB, sier Novikov.

Han sier at han ikke vet hva som er sant, men at mye med denne saken taler for at Berg ble brukt.

- Det aller meste ved Bergs adferd etter arrestasjonen tyder på at han ikke er noen garvet spion. Berg er ingen James Bond, sier Novikov.

- For det første så fortalte han sin historie helt fra begynnelsen av etter arrestasjonen. En virkelig spion ville være trent, og ikke fortalt noe før han fikk en forsvarer som ikke var oppnevnt av retten, men som var hyret for å tale hans sak, sier Novikov.

Ber ikke om innsyn ennå

Novikov peker også på at Berg ble utstyrt med kontanter, og at arrestasjonen åpenbart kom helt overraskende på Berg. Novikov mener Berg var helt uforberedt, mens en virkelig spion ville være forberedt.

Bergs russiske advokat sier at de vet navnene på de to som ga Berg det materialet som han er fengslet for å ha vært i besittelse av da han ble arrestert. Han vil ikke si navnene til Dagbladet.

Novikov sier at han foreløpig ikke vil be om innsyn i saken. Etter at han har gjort det kan han ikke lenger snakke om saken offentlig.

Ilja Novikov sier at han vil prøve å be om løslatelse av Berg, men at all erfaring tilsier at løslatelse ikke er realistisk. Han mener Bergs sjanser er å bli utvekslet med andre etter en dom. Problemet er at Norge ikke har noen høyt profilert russer i norske fengsler, som Berg kan utveksles med.

Han mener det likevel er håp. I saken mot Savtsjenko ble det diskutert å bytte henne mot den høyt profilerte Viktor Bout, som sitter fengslet i USA for økonomiske forbrytelser. Det er en mann russiske myndigheter flere ganger har bedt om blir utlevert. Men en slik ordning for Berg forutsetter samarbeid med USA.

Berg har få gode kort på hånda. Det beste er at norske myndigheter viser at de engasjerer seg i hans sak, sier Ijla Novikov.

P. S.

Etter at Novikov møtte Frode Berg fredag ettermiddag, sier han at Berg fortalte noen detaljer fra før arrestasjonen, som Novikov ikke vil gå nærmere inn på overfor Dagbladet. Han sa at det er berammet nytt fengslingsmøte 23. januar. Og han sa at Berg holder motet oppe, og ikke er så nedtrykt som han hadde fryktet.