- Bare regn kan slukke skogbrannen i Sverige

Brannen herjer på sitt åttende døgn.

ÅTTENDE DØGN: Skogbrannen i Sverige har holdt på siden forrige torsdag. Redningsledelsen tror det blir vanskelig å slukke brannen. Foto: JOCKE BERGLUND / TT / NTB scanpix
ÅTTENDE DØGN: Skogbrannen i Sverige har holdt på siden forrige torsdag. Redningsledelsen tror det blir vanskelig å slukke brannen. Foto: JOCKE BERGLUND / TT / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB): Det er ikke mulig å slukke den voldsomme skogbrannen i Sverige uten regn, mener en av lederne for mannskapene som kjemper mot brannen.

Selv om brannfolk og frivillige jobber på spreng, er det svært vanskelig å få bukt med flammene, ifølge redningsleder Lars-Göran Uddholm.

- Det eneste som kommer til å slukke denne brannen er regn. Jeg tror ikke vi klarer det på egen hånd, sier Uddholm til avisa Aftonbladet.

Intenst arbeid Natt til fredag slet brannfolkene med å sikre grensene rundt brannen. Gjentatte ganger måtte de slukke flammer som blusset opp, og brannen var fortsatt ikke under kontroll, ifølge avisa Expressen.

- Vi begynner å bli ganske slitne. Akkurat nå er det bare adrenalinen som holder oss oppe, sier brannmann Per-Inge Smedberg til Expressen.

Ifølge avisa kommer bare slukningsarbeidet komme til å pågå i uker. Brannen, som er den største i moderne svensk historie, herjer nå på sitt åttende døgn, og svenske myndigheter har allerede fått bistand blant annet fra norske brannhelikoptre og fire italienske og franske spesialfly.

Bare i går gjennomførte fly og helikopter 14 flytimer, og bare flyene vannbombet skogbrannområdet 322 ganger.

- Det er to tusen kubikkmeter ekstra vann mot tidligere dager, så vi er selvfølgelig veldig fornøyd med den innsatsen, sier Angelica Runqvist, kommunikasjonsmedarbeider i fylkesstyret.

Samtidig som flyene og helikoptrene bomber området med vann, deltar over 200 personer i slukningsarbeidet på bakken.

Skal granskes Kritikken mot redningstjenestens informasjon og koordinering, særlig fra enkeltpersoner som er rammet av brannen, har ikke avtatt i løpet av den uka brannen har herjet.

Forsvarsminister Karin Enström varslet i går at brannen og katastrofens konsekvenser skal granskes av et regjeringsoppnevnt utvalg. Utvalget vil bli nedsatt så snart brannforløpet tillater det. Alt fra ansvarsfordeling og informasjonsinnsats til flykapasitet og hvilke utfordringer et framtidig klima vil stille Sverige overfor, blir del av utvalgets mandat.

Redningsledelsen bekrefter at man nå er i gang med å kartlegge hvor mange hus i brannområdet som er ødelagt eller påført skader. Listen over andre ødeleggelser er allerede lang og summerer seg til hundretalls millioner kroner, ifølge TT.

Skogeier Karl Hedin har cirka 6 000 hektar skog i området. Han sier han ikke vet hvor mye som er rammet, men det kan være alt. Skogen hans er forsikret for 300 millioner kroner.

Svenska kyrkan har også store arealer i området, men kirkens skog i området er ikke forsikret mot brann. For statlige Sveaskog har mellom 1.000 og 1.500 hektar skog gått tapt.

 Hvor mye dette utgjør i kroner, er ennå ikke beregnet, ifølge TT. Over 1.200 mennesker er blitt evakuert som følge av brannen.

(NTB)