- Bare reis, men unngå fjærkre

Fugleinfluensaen skremmer mange.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fugleinfluensaen skremmer dem som skal ut og reise, og mange kjøper med seg influensamedisin som en sikkerhet. Helt unødvendig, mener overlege Øistein Lovoll.

- Det er ikke farlig å reise til Sørøst-Asia. Det eneste rådet jeg vil gi er å unngå direkte kontakt med fjærkre. Jeg vil ikke anbefale folk å ta med seg influensamedisinen Tamiflu når de skal ut og reise. Den bør nå benyttes til dem som trenger behandling for influensa her i Norge slik at de får et lettere og kortere sykdomsforløp, sier Lovoll, som er overlege ved infeksjonsovervåkningen ved Norsk Folkehelseinstitutt.

Det første tilfellet hvor et menneske var smittet av fugleinfluensa ble oppdaget for et drøyt år siden, og siden er om lag 60 tilfeller oppdaget, de fleste i Vietnam og Thailand.

- De som har fått diagnosen er personer som ble alvorlig syke, og om lag 70 prosent er døde. Men vi regner jo med at flere har blitt syke uten at de har kommet til sykehus, sier Lovoll.

Nye pandemier

Det mest skremmende scenariet når det gjelder fugleinfluensaen er hvis den begynner å spre seg mellom mennesker.

- Det er bare å innrømme at det er en god del vi ikke vet, men det er ingen grunn til stor bekymring for folk flest. Den vanlige influensaen kommer hvert år og av og til kommer en såkalt pandemi. Den alvorligste pandemien vi kjenner til er spanskesyken fra 1918, dessuten var Asiasyken (1957) og Hongkongsyken (1968) pandemier i forrige århundre.

Pandemier kommer når det oppstår en ny type av influensaviruset som sprer seg og blir en hardere influensa med høyere dødelighet. Men når den kommer, og hva slags type det blir er umulig å si, sier Lovoll.

Det fins en mulighet for at fugleinfluensaen kan bli en pandemi.

- Det er en viss bekymring knyttet til fugleinfluensa, hvis den gradvis endrer sine genetiske egenskaper. Dersom et menneske som er syk med et humant influensavirus også blir smittet av fugleinfluensa, så kan de to virustypene smelte sammen og danne et nytt virus som kan spre seg mellom mennesker. Derfor er det viktig å ha en beredskap, slik Norge og mange andre land har. Per i dag er det ingen grunn til noen stor bekymring, men på sikt må man forberede seg, sier Lovoll.

Ekstra sikkerhet

På Apotek 1 Kronen i Oslo har salget av influensamedisinen Tamiflu gått i taket den siste måneden.

- Vi solgte ikke en eneste pakke med Tamiflu i januar, men i løpet av februar har vi solgt 85 pakker, og det er temmelig mye, selv om det fins apoteker i Oslo som har solgt enda mye mer. I gjennomsnitt selges det mest Tamiflu i Oslo og Akershus og minst i Oppland og Finnmark. Det kan ha sammenheng med at frykten for smitte er større i tettbygde strøk, samt at mange reiser til utlandet via Østlandet, sier apoteker Jenny Sandberg.

Det er mange som ringer apoteket for informasjon og fugleinfluensa og Tamiflu.

- Mange skal på ferie til Thailand og lurer på hvor risikabelt det er.

Jeg tok selv med meg to pakker Tamiflu på ferie. På flyet sitter man så tett og smitte spres lett. Det kjentes trygt å ha dem med, og nå har jeg dem hjemme som en ekstra sikkerhet. Jeg jobber jo i en utsatt bransje, for det kommer mange mennesker innom apoteket som er syke. Men jeg vil ikke oppfordre folk til å kjøpe med seg Tamiflu når de skal på ferie, jeg tok dem med fordi jeg likevel hadde dem hjemme, sier Sandberg.

FOR SIKKERHETS SYLD: Apoteker Jenny Sandberg forteller at mange bekymrede mennesker som skal ut og reise ringer apoteket for informasjon og fugleinfluensaen. Selv tok hun med seg to pakker Tamiflu på ferie.