Bare rike velkommen i Norge?

En ny visumregel gjør det enda vanskeligere for folk fra de fattigste landene å besøke Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM (Dagbladet): Dette skaper problemer for en rekke norske organisasjoner som har som formål å øke forståelsen mellom ulike folkeslag, blant andre den internasjonale studentfestivalen ISFiT.

-  Hele poenget med festivalen er å samle folk fra flest mulig land, slik at de kan knytte vennskapsbånd på tvers av religiøse, politiske og sosiale grenser, sier ISFiT-leder Sæba Bajoghli til Dagbladet.

Hun reagerer kraftig på den nye visumregelen, som regjeringen innførte fra 1. juni i år. Den stiller et nytt krav til at folk fra land utenfor Schengen-området skal få visum til Norge: I tillegg til gyldig pass, returadgang og midler til å dekke oppholdet, må de nå også framlegge dokumentasjon på en reise- og sykeforsikring med minstedekning på 30 000 Euro.

Færre kommer

-  Vi frykter at vi får færre deltakere fra de fattigste landene, og en overvekt av folk fra det rike Vesten. Mangfoldet trues, sier Bajoghli.

ISFiT reagerer på at de ikke har fått orientering om den nye regelen. Studentfestivalen har spurt Utenriksdepartementet om å få et unntak, men det er avslått.

-  Dette er nok et tegn på at de rike landene isolerer seg. Det blir stadig vanskeligere for folk fra de fattigste landene å komme hit, noe som rimer dårlig med Norges humanitære tradisjoner.

Reisestøtte

ISFiT har noen hundre tusen kroner som brukes til å gi reisestøtte til folk fra de fattigste landene, og denne potten vil de nå prøve å øke. Visumsøker skal i utgangspunktet tegne forsikring i det landet han eller hun kommer fra, men ifølge Utlendingsdirektoratets hjemmeside på Internett kan også forsikringen tegnes av den som inviterer.

-  Vår eneste mulighet er å snakke med et forsikringsselskap i Norge som har et datterselskap i et annet land. Problemet er at vi er en gjeng studenter som jobber frivillig ved siden av studiene, og dette gjør arbeidet enda vanskeligere, Sæba Bajoghli.

OPPRØRT: - Poenget med festivalen er å øke forståelsen mellom ulike folkeslag, sier ISFiT-leder Sæba Bajoghli.