Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bare Romney nekter for at det er over

McCain vant supertirsdagen. Men Huckabee overrasket stort.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den store overraskelsen under «supertirsdagen» var at den kristenkonservative republikaneren Mike Huckabee, han som har med seg Chuck Norris i valgkampen, kom tilbake fra de døde.

De fleste hadde forventet at Huckabee kom til å kaste inn håndkleet kort tid etter det som lå an til å bli en fiasko, men i stedet vant han fem delstater og gjorde det svært bra i mange andre.

- Tidligere har folk prøvd å få denne valgkampen til å se ut som det bare er to med i racet, sa Huckabee i sin tale i natt, med henvisning til at han har vært avskrevet som taperen i det gjenværende trekløveret.

- Nå er det riktig, men jeg er med, lo han til stormende jubel blant tilhengerne sine.

Se talen på CNN her.

McCain: - Vi er toppkandidaten!

Mens Huckabee nå altså ser seg selv som en sterk nummer to, var det ventet at John McCain etter heftig framgang de siste ukene i dag skulle være utmeislet som den uomtvistelige presidentkandidaten med stor «P» blant republikanere.

Det skjedde bare nesten, men etter en lang rekke knappe seire og med de aller viktigste triumfene i lomma, har nå McCain det desidert høyeste antallet delegater av kandidatene. Mye av årsaken til at McCain er seierherren er at republikanerne har et «vinneren tar alt»-system eller varianter av dette i mange delstater.

VINNEREN: John McCain. Foto: ROY DABNER/EPA/Scanpix
VINNEREN: John McCain. Foto: ROY DABNER/EPA/Scanpix Vis mer

Det betyr for eksempel at han har vunnet samtlige delegater i gigantiske California og New York til tross for at begge rivalene pustet ham i nakken, i tillegg til at han ble seierherren i minst sju delstater til i natt.

Han gikk i sin tale i natt langt i å utrope seg selv som den store vinneren.

- Vi har vunnet mange viktige kamper i natt. Vi har vunnet noen av de viktigste statene i landet. Jeg er veldig for underdogs, men i natt må vi bli vant til at vi er det republikanske partiets toppkandidat til nominasjonsvalget. Og jeg har ikke noe i mot det, sa McCain til sine jublende tilhengere.

Se McCains tale her.

Romney tapte stort

Mitt Romney startet valgnatta elendig, fortsatte noe bedre, men ser ut til å være dagens store taper selv om han klamrer seg til seire i en håndfull stater. Ingen var nok helt overbevist da han som den første av alle kandidatene gikk på talerstolen i dag og bedyret at hans valgkamp fortsetter for fullt.

Formelt har ingen vunnet hele ballet for republikanernes del, og alle venter nå på neste trekk fra Mike Huckabee og John McCain.

UTFORDREREN: Mike Huckabee.
TAPEREN: Mitt Romney.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media