Bare seks dømt for rasisme på 23 år

Bare seks personer er dømt for rasisme på 23 år. Samtidig er det stadig færre som anmelder rasediskriminering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Erik Lauritsen, som er drapstiltalt i Holmlia-saken, er dømt for å ha satt fyr på to kebabkiosker. Samtidig ble han tiltalt etter rasismeparagrafgen for å ha satt han opp plakater med teksten «Ingen flere svartinger til Holmlia» og «Svartingene yngler som rotter».

«Ikke rasistiske ytringer»

Men retten syntes ikke at plakaten var rasistisk, og nynazisten er derfor ikke dømt for rasisme. Det skriver Aftenposten i dag.

Både riksadvokat Tor-Aksel Busch og politiavdelingssjef Finn Abrahamsen ved Oslo politidistrikt sier overfor Aftenposten at det er vanskelig å få noen dømt for rasisme.

Henrik Lunde ved Antirasistisk Senter sier at rasistisk motivert kriminalitet har lav prioritet hos politiet, ifølge Vårt Land. Lunde sier at rasismesaker ofte henlegges, noe som fører til at mange slutter å anmelde straffbare forhold.

Politiet svikter

Stadig færre anmelder diskriminering etter straffeloven paragraf 135. I fjor kom det inn 32 slike anmeldelser, og det er det laveste tallet på ti år, viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Forskeren ved Antirasistisk Senter mener at politiet svikter. Ifølge tall fra SSB er oppklaringsprosenten mye lavere enn for andre typer kriminalitet. Oslo-politiet tilbakeviser imidlertid denne kritikken.