- Bare Siv kan erstatte Carl

- Fremskrittspartiets nestledere Vidar Kleppe og Lodve Solholm har ikke medlemmenes tillit og ville blitt kastet hvis de var på valg nå. Det hevder Jan Martin Iversen, som har skrevet boka om Frp. Han ser Siv Jensen som eneste valgmulighet når Carl I. Hagen trekker seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den uautoriserte boka om Fremskrittspartiets 25-årige historie kommer ut i dag. Forfatter Jan Martin Iversen (29) er til daglig lektor i historie og norsk ved Samisk videregående skole i Kautokeino.

I 1994 leverte han sin hovedfagsoppgave i politisk historie om Frp fram til 1989. I boka føres beretningen fram til januar i år.

- Fremskrittspartiet har latt meg benytte arkivet sitt fritt. I tillegg stilte Carl I. Hagen og en rekke andre sentrale tillitsvalgte velvillig opp til lange intervjuer. Åpenheten har vært fenomenal. Jeg tviler på om noe slikt ville vært mulig i noe annet parti, sier historieforteller Iversen.

Nådeløse oppgjør

Forfatteren beskriver den usminkete sannheten om Carl I. Hagens vei til makten og de nådeløse oppgjørene med opponenter som Tor Mikkel Wara, Pål Atle Skjervengen, Ellen Wibe og Ellen Christiansen.

- Karakteristikkene er sterke. Jeg har funnet fram en del nytt materiale om de indre stridighetene da Fremskrittspartiet minnet mest om et politisk vepsebol, opplyser Jan Martin Iversen.

Han hevder at Frp vokste i styrke fordi partiet har stått alene mot alle de øvrige partiene.

- Nå får Frp det vanskeligere. Partiet er uvant med å måtte kjempe for å bevare posisjoner. Jeg tviler på om de klarer å bygge opp partiapparatet i takt med den økte velgertilstrømmingen. Da Frp økte fra 2 til 22 stortingsrepresentanter ved valget i 1989, hang organisasjonen ikke med. Kanskje er de litt mer bevisste på det nå.

Sårbart Frp

Iversen mener at Fremskrittspartiet har fungert som stimulator for norsk politikk, både på godt og vondt. Partiet har vært pådriver i saker der andre partier har tatt etter dem.

- Men Frp er sårbart, fordi partiet er helt avhengig av Carl I. Hagen. Tomrommet bak ham er forferdelig stort.

- Verken Vidar Kleppe eller Lodve Solholm har de egenskapene som skal til. Slik oppfattes det internt i Frp også. De måtte ha gått av hvis nestlederpostene hadde vært på valg ved helgas landsmøte. Jeg har heller ingen tro på John Alvheim, Jan Simonsen eller Hans Røsjorde, sier Iversen.

Hagens livsverk

Frp-forfatteren ser i dag Siv Jensen som eneste mulige arvtaker.

- Men hun har lang vei å gå. Siv Jensen får en tøff kamp i et svært mannsdominert parti. Fordelen er at hun kan finans, som både er viktig og prestisjefylt, ikke minst blant menn.

Jeg spår at Carl I. Hagen går av som partileder etter neste stortingsvalg, hvis Siv Jensen eller en annen politisk stjerne er i stand til å overta tronen.
Hvis ikke, kan han komme til å sitte lenge. Husk at Fremskrittspartiet er Hagens livsverk. Han aksepterer aldri at det smuldrer opp, mener Jan Martin Iversen.