JEVNET MED JORDA: Dette boligområdet i Santa Rosa i California er så godt som borte vekk. Det eneste som står igjen er skorsteiner, bassengene som tilhørte eiendommene og noen trær.
JEVNET MED JORDA: Dette boligområdet i Santa Rosa i California er så godt som borte vekk. Det eneste som står igjen er skorsteiner, bassengene som tilhørte eiendommene og noen trær.Vis mer

Bare skorsteiner og noen trær overlevde flammehavet som har tatt tusenvis av boliger: - En katastrofe

Flere hundre er meldt savnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Minst 21 personer har mistet livet i det som anses å være en av de verste skogbrannene i California i USA noensinne.

Minst 3500 boliger og forretningsbygg er ødelagt i brannen som har spredt seg over 160 000 dekar, skriver Los Angeles Times.

- Vi står overfor noen skikkelige monstre, sa brannmannen Bret Couvea på en pressekonferanse onsdag.

Mange savnet

SLUKES AV FLAMMENE: Voldsomme skogbranner som truer med å sluke tusenvis av boliger i California. Californias guvernør Jerry Brown har erklært unntakstilstand i vindistriktet nord for San Francisco. Video: AP / CNN Vis mer

Flere tusen mennesker har mistet alt de eier. I går natt måtte også et sykehus evakueres som følge av brannen.

- Dette er en alvorlig, kritisk og katastrofal hendelse, sier Ken Pimlott i brannvesenet til San Francisco Chronicle.

Brannvesenet tror at antallet døde vil stige etter hvert. Bare i fylket Sonoma er det kommet inn over 600 savnetmeldinger. 110 personer er bekreftet trygge. De resterende har ikke brannvesenet kjennskap til, skriver CNN.

Hele nabolag er brent ned til grunnen. Trærne er svarte og bare skorsteinene og bassengene står igjen.

Bare to ganger tidligere er California blitt rammet av branner som har tatt flere liv og forårsaket større ødeleggelser enn nå, ifølge NTB.

Vet ikke årsaken

Antall branner øker og er nå oppe i 22. Kraftig vind i Nord-California gjør at flammene sprer seg raskere.

FØR OG ETTER: Det nederste bildet ble tatt mandag 9. oktober. Nærmest ingen boliger står igjen etter flammenes herjinger. Foto: AP / NTB Scanpix
FØR OG ETTER: Det nederste bildet ble tatt mandag 9. oktober. Nærmest ingen boliger står igjen etter flammenes herjinger. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

Hva som er årsaken til brannen, er ikke kjent, men brannvesenet sier at det kan være alt fra en sigarett, en kraftlinje som blir ødelagt eller å starte en motorsag, skriver nyhetsbyrået AP.

- Hver gnist kan starte en brann, sier Ken Pimlott i brannvesenet til AP.

Byer evakueres

I fylket Napa, som også er et kjent vindistrikt, evakueres nå nesten halve befolkningen i Calistoga, en by med 5.000 innbyggere. Det er også beordret evakuering i Sonoma og Salano.

Brannen i Sonoma er en av flere som blusset opp nord for San Francisco søndag kveld, og som fortsatt er helt eller delvis ute av kontroll, skriver NTB.

Snart fire døgn etter at brannen startet, har ikke brannvesenet kontroll.

Oktober er kjent for å være den mest utsatte tiden på året for skogbranner i California. Ifølge en kilde i brannvesenet har området i år vært rammet av 1.500 flere skogbranner enn i fjor, skriver NTB.