Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Bare skyt oss

De kongolesiske fengselsvaktene morer seg med å true sammenlenkede Kongo-siktede med våpen.

TRUES MED VÅPEN: De to drapstiltalte nordmennene, Tjostolv Moland og Joshua French, forteller at et stort antall kongolesiske regjeringssoldater truer med å drepe dem. Her i rettssalen sammen med de to vitnene som satt i bilen da drapet skjedde.
Foto: Vegar K. Vatne / SCANPIX
TRUES MED VÅPEN: De to drapstiltalte nordmennene, Tjostolv Moland og Joshua French, forteller at et stort antall kongolesiske regjeringssoldater truer med å drepe dem. Her i rettssalen sammen med de to vitnene som satt i bilen da drapet skjedde. Foto: Vegar K. Vatne / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Partene sto steilt mot hverandre under Kongo-rettssakens fjerde dag i går.

- De to nordmennene gir meg brekninger. Det gjør meg kvalm å høre hvordan de unnskylder seg, hånte advokaten til familien til den drepte Abedi Kasongo foran en stappfull rettssal.

Tjostolv Moland (28) og Joshua French (27) hadde for n?te gang erklært at de ikke ønsket å besvare spørsmål i retten. Advokaten truet med å tvinge fram svar.

- Forakt for retten
- Hadde det vært to kongolesiske soldater som hadde vært tiltalt, ville de blitt tvunget til å svare, hevdet advokaten.

Også aktoratet freste over nordmennenes standhaftighet.

- Vi anerkjenner ikke denne retten, sa Moland.

- Dere risikerer å bli tiltalt for forakt for retten, ropte aktor Patrick Mwango tilbake.

Aktoratet, bestående av major Jean-Blaise Bwamulundu, nevnte Mwango og oberstene Jakob Samwaka og Roger Wawara, la i går fram ytterligere bevismateriale mot de to nordmennene.

- Skjønt og skjøt

Størsteparten av dagen gikk med på å høre hovedvitnene Gina Kepo og Kasimu Aradjabos forklaringer.

- Moland ropte «get out, get out, get out» til sjåføren Abedi Kasongo. Da Kasongo ikke adlød, skjøt han ham i bilen, sa Aradjabo.

— Han skjøt og skjøt og skjøt.

- Kjenner igjen lyden
De to beskrev drapsdagen ned til minste detalj. Men vitnene kom til kort da oberst Wawara hentet fram et av aktoratets kronbevis — det angivelige drapsvåpenet.

— Jeg kan ikke si jeg kjenner det igjen. Men jeg kjenner igjen lyden, sa Kepo.

Heller ikke Aradjabo kjente igjen våpenet. Ingen av de to kunne si de hadde hørt Moland lade våpenet, men forklarte begge Moland hadde avfyrt tre skudd.

— Hadde jeg ikke snublet da jeg flyktet, ville jeg blitt drept, sa Kepo mens han gestikulerte heftig.

Svekket våpenbevis
Wawara sådde selv tvil om de to vitnenes forklaring, da han med trenet hånd demonstrerte våpenet for dommeren.

Han påpekte selv at våpenet måtte lades mellom hvert skudd. Løpet har også plass til kun ett skudd.

Bistandsadvokatene til de sivile partene åpnet for at våpenet ikke var drapsvåpenet likevel, og heller ikke aktoratet kunne i går slå dette fast.

Også de tiltaltes private bilder ble i går lagt fram som bevis. Bildene viste Moland i Gardens arbeids- og paradeuniform, iført finlandshette og under felttrening, og en bevæpnet French iført svarte kamuflasjeklær.

De to tiltalte lo åpenlyst da bildet av en paradepyntet Moland prydet storskjermen i Det franske kultursentere.

Truet på livet
Et stort antall kongolesiske regjeringssoldater passer på i og utenfor rettslokalet.

Da French og Moland ble kjørt vekk, fyltes Toyotaen raskt opp med unge, grønnkledde menn med AK-47-våpen.

— De truer oss kontinuerlig med våpen. De lader våpnene og viser tydelig at de vil drepe oss. I militærfengselet forsøkte et titalls soldater å true oss inn i et mørkt rom, forklarer Joshua French.

Men de to nordmennene har begynt å svar med samme mynt — selv sammenlenket i stramme håndjern.

— Bare skyt, dere jævler, svarte vi, sier Moland til Dagbladet.

DOMMERPANELET: Utstyret som de to drapstiltalte nordmennene, Tjostolv Moland og Joshua French, hadde med seg til Kongo, foran dommerpanelet lørdag.
Foto: Vegar K. Vatne / SCANPIX
DOMMERPANELET: Utstyret som de to drapstiltalte nordmennene, Tjostolv Moland og Joshua French, hadde med seg til Kongo, foran dommerpanelet lørdag. Foto: Vegar K. Vatne / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling