Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bare smuler i T5PC-boet

Bostyret har funnet verdier for én million kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

T5PC-bostyret har bare funnet smuler etter de enorme pengesummene som skal ha strømmet gjennom T5PC-selskapene.

- Kritikkverdig forhold foregikk, sa styreleder i skifteretten.

Mens pyramidegründer Jim Wolden satt i lange avhør hos Økokrim torsdag, presenterte bostyret en foreløpig innberetning for de tre konkursrammede T5PC-selskapene i Oslo Skifterett.

Så mange som 70 000 nordmenn skal ha spyttet inn opptil 1 milliard kroner i pyramidespillet, og mange mistenker at T5PC-toppene har gjemt bort penger i utlandet etter konkursen.

Men bostyret har foreløpig bare funnet verdier for rundt 1 million kroner. Halvparten kommer fra nettauksjonen der de solgte møbler, lydanlegg og såpe fra lageret på Alna.

- Vi jobber målrettet for å finne verdier som kan tilføre boet ytterligere aktiva, forsikret bostyrer Thomas Steen Brandi.

Men 1 million kroner er ikke engang nok til å dekke omkostningene for bobehandlingen. Derfor har advokatene fått en garanti fra staten til å gjøre jobben.

Kritiserer bostyret

Kemneren i Oslo har foreløpig varslet et skattekrav på 500.000 kroner, og kan komme til å be om mer. Det vil trolig også komme krav om arbeidsgiveravgift og moms.

På vegne av 92 aksjonærer har advokat Olav Sylte varslet et krav på 4,6 millioner kroner.

Sylte er provosert over bostyret.

- Innberetningen er i hovedsak basert på samtaler med styremedlemmer, ikke aksjonærer. Jeg er dessuten skuffet over at bostyret kan levere fra seg en innberetning uten å ha noen formening om det er mulig å finne verdier i selskapet, sier Sylte til NTB.

Bostyrer Steen Brandi understreket i skifteretten at han presenterte en midlertidig innberetning, og sa at hans team på åtte mann jobber videre med å få oversikt over et «kaos» av ulike selskaper og overføringer.

Trenger mer tid

- Vi trenger mer tid til de juridiske vurderingene av investeringene som er foretatt, sa Steen Brandi.

Søkelyset er særlig rettet mot tre transaksjoner: PurpleO.com fikk låne 2 millioner kroner. 2,5 millioner kroner ble investert i ett byggeprosjekt i Ebbels gate i Oslo. Rederiet Starck Kloster fikk låne 15 millioner kroner.

- Bostyret fortar nå en faktisk og juridisk vurdering av disse disposisjonene, sier Steen Brandi.

«Ordentlig bedrift»

Styreleder i T5PC, Andreas Grøstad, gikk god for bobestyrers innberetning, men påpeker i en håndskrevet erklæring til skifteretten at «det finnes kritikkverdige forhold som ikke er omtalt i boets midlertidige innberetning».

Grøstad ville ikke utdype ytterligere.

Til pressen sa han at han stiller seg til disposisjon for bostyre, Skattekrim og Økokrim for å få klarhet i om noe lovstridig har skjedd.

Han kritiserte imidlertid pressen for å overdrive omfanget av saken.

Dagens Næringsliv skrev torsdag at T5PC-selskapet Vannin Import Export i Belize i 2003 fikk 15 millioner kroner fra Norge. I regnskapet for 2003 er investeringen nedskrevet i null.

Men i januar 2004 skal Vannin, etter instruks fra styreleder Jørn Tagge i T5PC, ha betalt ut til sammen 3,5 millioner kroner i to omganger til Sveits og Kypros.

Grøstad kom inn som styreleder i T5PC først 18. oktober i år.

Han sier at han stiller seg til disposisjon for bostyre, Skattekrim og Økokrim for å få klarhet i om noe lovstridig har skjedd. Han kritiserer imidlertid pressen for å overdrive omfanget av saken.

- Jeg vil avvise det sensasjonsjournalistene skriver, at det fra starten ble planlagt en kriminell virksomhet. Tvert imot bygget vi opp en ordentlig bedrift som dessverre gikk konkurs, sa Grøstad etter rettsmøtet.

Skandale

Det er to uker siden det ble åpnet konkurs i de tre T5PC-selskapene The 5 Percent Community Invest, The 5 Percent Community Global Market og The 5 Percent Community Norge.

Det var innledningen på en av de største finansskandalene i Norge på mange år. Økokrim har siktet 12 personer i saken.

(®NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media