Bare smuler til AIDS-forskningen

Verdens rikeste industriland spyttet fredag 11 milliarder kroner i potten til den globale kampen mot aids. Det er skandaløst lite, mener organisasjonene som kjemper mot epidemien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FNs generalsekretær Kofi Annan var til stede på G8-møtet i Genova, og fikk milliardløfter til fondet som skal bekjempe aids, samt andre epidemier slik som malaria og tuberkulose. Han beskrev bidraget som en begynnelse, men understreket at fondet trengte mellom 60 og 90 milliarder kroner til for å kunne bekjempe sykdommene.

- Vi kan ikke vinne kampen mot aids uten de nødvendige ressursene, sa Annan.

Men Global AIDS Alliance, en samling av humanitære og religiøse organisasjoner og grupper for sosial rettferd, sa de var dypt skuffet over bidraget.

- Løftene til fondet er fortsatt skandaløst lave, sier David Bruden, talsmann for alliansen.

Aktivister fra den internasjonale gjeldskampanjen Drop the Debt hevder at G8-landene gir med den ene hånden og tar med den andre, fordi de ikke behandler spørsmålet om gjeldsslette under toppmøtet i Genova.

- Seks uker etter at G8 forlater Genova vil Afrika ha betalt tilbake hvert eneste øre av det som ble lovet til fondet under møtet, skrev de i en uttalelse.

NTB-Reuters