Bare smuler til Beijing

To år før OL i Beijing fastslår toppidrettssjef Jarle Aambø at norsk sommeridrett er iferd med å bli skakkjørt på grunn av pengemangel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PRAGELATO (Dagbladet): Jarle Aambø serverte kake til pressen da han i går oppsummerte OL. Det er mer enn han har å gi til sommeridrettene som vant fem gull - tre flere enn vinteridrettene her i Torino - under OL i Athen for to år siden. Istedenfor å se tilbake, valgte Dagbladet å snakke med Aambø om tida som kommer. Men Aambøs tilstandrapport for idretter som padling, roing, sykling, seiling, friidrett er like trist som gullglippen i Torino. I bunn ligger erkjennelsen om at kassa snart er tom.-  Ressursmangelen er prekær i forhold til sommeridrettene og Beijing som snart er rett rundt hjørnet. Per i dag mener også vi at mange idretter ikke driver på en sånn måte at det er mulig å forvente toppresultater i Beijing, sier Aambø til Dagbladet.

-  Spisser til døde

Trangere budsjetter som følge av Idrettsforbundets innsparinger etter økonomiskandalen for to år siden, har tvunget både Olympiatoppen og særforbundene til å prioritere de desiderte topputøverne. For Aambø er ikke dette annet enn seigpining mot sjølutslettelse.

-  Særlig på sommeridrettene mener jeg at vi er i ferd med å spisse oss til døde. Her er det ikke bare prekært, men dramatisk.

-  Hva mener du med spissing til døde?

-  Ta for eksempel OL-mester i padling Eirik Verås Larsen. Han mener at han opprettholder sitt nivå og sin kvalitet gjennom spissing fra oss og særforbundet, men vi vet jo at skal man fungere som utøver må man ha folk rundt seg. Man trenger andre utøvere, sparringspartnere på trening og trenere. Når de må gå på jobb fra ni til fire, får heller ikke Eirik optimale forhold.

-  Når vi og forbundene spisser, er det flere idretter som ikke greier å opprettholde perestasjonsgruppene sine.

-  Hvor mange av sommeridrettene gjelder dette?

 SISTE GODBITEN:  Tradisjonen med å dele ut kake til gullvinnerne har ikke toppidrettssjef Jarle Aambø fått mange sjanser til å opprettholde i Torino-OL. I går serverte han like godt kake til pressen isteden. Men snart har han ikke mer penger til hverken til gull eller kake. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
SISTE GODBITEN: Tradisjonen med å dele ut kake til gullvinnerne har ikke toppidrettssjef Jarle Aambø fått mange sjanser til å opprettholde i Torino-OL. I går serverte han like godt kake til pressen isteden. Men snart har han ikke mer penger til hverken til gull eller kake. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer

-  De fleste.

-  Gnager på beinet

Aambø er enda mer bekymret over at flere idretter tvinges til å skvise også den desiderte eliten.

-  En del idretter reduserer faktisk også kvaliteten på treningsprosessen selv for de beste utøverne. Dette går på færre treningssamlinger og mindre støtteapparat. Da gnager vi på beinet. Er det noe vi har scoret på i Norge, så er det jo selve treningsprosessen. Vi er faktisk ganske gode til å sikre den. Begynner vi å redusere på kvaliteten der, så er det skakkjørt.

-  Og det ser du tegn til nå?

-  Jeg ser at vi er iferd med å gnage på det beinet.

-  Er det allerede for seint å rette opp dette i forhold til Beijing?

-  Vi må øke innsatsen i år.

-  Er det rom for det?

-  Vi får se i perioden som kommer og der har vi en utfordring.

Ifølge Aambø har Olympiatoppen 75 millioner kroner som utgangspunkt for 2006-budsjettet. I tillegg kommer særforbundenes varierende budsjetter. For fire år

siden var budsjettet på over 90 millioner kroner.

Må ha penger nå

Aambø innrømmer at han har prioritert ressurser vekk fra vinteridrettene for å redde sommeridrettene.

-  I en periode hadde man for stor vekselsatsing mellom sommer og vinter. Selv med mindre ressurser har vi vært nødt til å prøve å utlikne dette - spesielt mot sommeridrettene. Hadde vi kjørt med fulle seil mot vinter-OL nå, så hadde sommeridrettene druknet.

Aambø mente dette uansett var en trygg prioritering.

-  Vi måtte opprettholde en basis for sommeridrettene, vel vitende om at vinteridrettene som forberedte seg til OL nå, fra før hadde brukbart med ressurser. Vi i Olympiatoppen har konsentrert oss om å hjelpe noen av de små som snowboard og fristyle.

-  Om alle nordmenn betaler 50 kroner i idrettsskatt, hadde dette sikret 100 millioner i året til toppidretten. Har du tenkt den tanken?

Canada opp 130 mill.

-  Nei, så kreativt har jeg ikke tenkt, men vi har nå lagt fram en utfordring. Skal vi være med på dette sirkuset her, så må vi på et høyere nivå. Vi har ikke sagt at det er NIF, departementet, sponsorer eller det norske folk som skal betale. Men noen må ta stilling til om vi skal være med å kjempe. Og det haster.

PS: Aambø hadde i går møte med Canadas OL-sjefer. Der er det penger nok. Blant annet har de med seg 14 psykologer til Torino. Satsingen ga sju gull, ti sølv og sju bronse. I 2002 vant Canada seks gull, tre sølv og åtte bronse.

-  Og nå girer de opp med 130 millioner kroner i tillegg hvert år fram til OL i Vancouver i 2010.