Advarer om Kina:

- Bare snakk om tid

En talsperson fra Pentagon i USA sier at det bare er snakk om tid før det kommer til å skje en massiv ulykke hvis Kina fortsetter å forstyrre luftrommet over Sør-Kinahavet.

SPENNING: Taiwans pågående militærøvelse har ført til ytterligere spenning mellom Kina og USA og Taiwan på den andre siden. Video: NTB/AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er bare snakk om tid før det kommer til å skje en massiv ulykke hvis Kina fortsetter med den uansvarlige oppførselen de gjør på havet og i lufta.

Det sier en talsperson fra Pentagon, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Tirsdag anklaget USA Kina for å komme med flere provokasjoner mot rivaliserende krav på territorium i Sør-Kinahavet og andre land som opererer der.

Jung Pak, assisterende sekretær for Øst-Asia i utenriksdepartementet i USA, uttalte til Senter for strategiske og internasjonale studier at kinesiske fly i økende grad har forstyrret luftrommet til australske fly i internasjonalt luftrom over Sør-Kinahavet, ifølge Reuters.

Siden 2016, da Tsai Ing-wen ble Taiwans president og fastslo at øya ikke er en del av Kina, har situasjonen mellom Taipei og Beijing blitt mer anspent.

Etter at Russland invaderte Ukraina, har dessuten frykten på Taiwan økt for at Kina har noe lignende i tankene.

CIA-sjef William Burns uttalte nylig at Kina fortsatt ser ut til å ville bruke makt for å ta kontroll over Taiwan, men at landet som følge av krigen i Ukraina har endret oppfatning av når og hvordan.

I fjor registrerte Taiwan 969 tilfeller av at kinesiske militærfly fløy inn i Taiwans luftforsvarssone, en betydelig økning fra de rundt 380 tilfellene som ble registrert i 2020.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer