Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Bare Sør-Afrika har nektet meg tidligere

Tre norske universiteter nektet den verdenskjente advokaten og jusprofessoren, Alan Dershowitz, å forelese.

FORNÆRMET: Den anerkjente advokaten, forfatteren og jusprofessoren, Alan Dershowitz (i midten), sier at det var en fornærmelse både overfor ham selv, Harvard og de norske studentene, at tre norske universiteter ikke ønsket hans forelesninger. Dette bildet er fra et møte han deltok på i Sveits i 2009. Foto: Anja Niedringhaus/ Scanpix
FORNÆRMET: Den anerkjente advokaten, forfatteren og jusprofessoren, Alan Dershowitz (i midten), sier at det var en fornærmelse både overfor ham selv, Harvard og de norske studentene, at tre norske universiteter ikke ønsket hans forelesninger. Dette bildet er fra et møte han deltok på i Sveits i 2009. Foto: Anja Niedringhaus/ Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forrige uke besøkte jusprofessor Alan Morton Dershowitz Norge.

Dershowitz er mannen bak det internasjonale oppropet om nei til akademisk boikott av Israel, som ble signert av 11 000 akademikere verden over.

I tillegg til å være en anerkjent professor i folkerett, har han også skrevet en rekke bøker. 

- Han er også en av verdens mest profilerte advokater. Han har forsvart blant andre Nelson Mandela, John Lennon, O.J. Simpson og Mike Tyson, og skal nå forsvare Julian Assange, sier Dag Øyvind Juliussen ved Internasjonale Kristne Ambassade Jerusalem (ICEJ) til Dagbladet.

- Universitetene takket nei Dershowitz ble invitert av Internasjonale Kristne Ambassade Jerusalem som hovedtaler til arrangementet Oslo Symposium2011.

- I forbindelse med dette tok vi kontakt med Universitetet i Bergen, Trondheim og Oslo og tilbød dem gratis forelesninger med ham. Alle universitetene takket nei, sier Juliussen.

- En dekan ved Det juridiske fakultetet i Bergen sa imidlertid at de ville ha en forelesning med ham, forutsatt av at han ikke snakket om Midtøsten, men i stedet om strafferett og O.J. Simpson-saken.

- Bare skjedd en gang før Juliussen mener det både er oppsiktsvekkende og dramatisk at universitetene ikke ønsket Dershowitz som foreleser, og hevder at det ikke kan forstås på annen måte enn at det er anti-Israel policy.

Dershowitz har også selv uttalt at det var overraskende at han ikke ble ønsket velkommen av universitetene.

- Det er to land i verden som har nektet å åpne universitetsdørene for meg. Det ene var Sør-Afrika da jeg forsvarte Nelson Mandela. Det andre er Norge, som følge av at jeg kan tilby et annet syn på Israel enn det som er reglene, sier han til Dag og Tid.

Opprørt - Jeg har holdt foredrag om Israel og folkerett ved universitet i Storbritannia, i Moskva, i Beijing, i en rekke land i verden og på over femti amerikanske universiteter, men noe slikt vil altså ikke de norske professorene ha, legger han til.

Til avisa På Høyden i Bergen sier Dershowitz at han er opprørt over at han ikke fikk snakke om Israel i regi av Det juridiske fakultet (JUSS) og mener det er en del av et mønster:

- Jeg mener dette er en stille og implisitt kulturell og akademisk boikott av israelske foredragsholdere som jeg føler pågår i norske campuser i dag, sier han.

Også på Opinion-sidene til The Wall Street Journal beskriver Dershowitz hvordan han opplevde behandlingen han fikk ved de norske universitetene.

Studentene tok eget initiativ Etter at NTNU, Universitetet i Oslo og Universitetet i Bergen takket nei til tilbudet om gjesteforelesning med ham, tok studenter ved universitetene saken i egne hender. Via deres initiativ fikk Dershowitz holde foredrag for fullsatte saler ved alle de tre norske universitetene.

Til Dag og Tid forklarer sosiologiprofessor Arild Blekesaune ved NTNU i Trondheim hvorfor universitetet takket nei. Han sier at saken var diskutert på et ledermøte, men at de kom fram til at de ikke ville takke ja.

«Konklusjonen var at det ikke var interesse for å invitere Der­showitz. Israel og folkeretten er et kontroversielt og betent tema, som ikke lenger kan ses på isolert og rent faglig. Til det er det gått for mye politikk i det.»

Dekan Asbjørn Strandbakken ved det juridiske fakultetet i Bergen, sier til På Høyden at det ikke riktig at JUSS avviste tilbudet fra Dershowitz, heller tvert om.

OVERRASKET: Dag Øyvind Juliussen ved Internasjonale Kristne Ambassade Jerusalem, mener det er oppsiktsvekkende at Norske universiteter ikke ønsket forelesninger av Dershowitz.
OVERRASKET: Dag Øyvind Juliussen ved Internasjonale Kristne Ambassade Jerusalem, mener det er oppsiktsvekkende at Norske universiteter ikke ønsket forelesninger av Dershowitz. Vis mer

- Vi fikk en henvendelse fra studentene ved fakultetet vårt, som hadde fått et tilbud om foredrag med Dershowitz. Studentene lurte på om vi var interessert i at han holdt et foredrag om Israel og folkeretten. Jeg svarte at han var hjertelig velkommen men ville at han skulle forelese om O.J. Simpson-saken for studenter. I tillegg ønsket vi å arrangere et seminar i strafferett, sier Strandbakken.

- En fornærmelse Strafferett er kjernen i Alan Dershowitzs forskning, og seminaret hans i Bergen skulle sammenlikne strafferettssystemet i Norge og USA.

- Vi ønsket å få til to aktiviteter samtidig - både benytte oss av en slik kapasitet og samtidig holde et faglig seminar i strafferettsgruppen. Jeg har forstått at han skal være omstridt, men har ingen faglige forutsetninger for å vurdere de påstandene, sier Strandbakken til På Høyden.

Alan Dershowitz svarer med at det var utelukkende å takke ja til å holde et foredrag om strafferett under disse forutsetningene.

- Dekan Strandbakken har ikke rett til å mene hva jeg skal holde innlegg om. Jeg holdt ikke noe foredrag arrangert av universitetet fordi de sa jeg skulle snakke om O.J.-Simpson-saken og at jeg ikke fikk si et ord om Israel.

- Dette er ikke bare en fornærmelse overfor meg og overfor Harvard, men også overfor Strandbakkens egne studenter. Jeg syns han mangler tiltro til studentenes intelligens, sier Dershowitz til avisa.

BARE SKJEDD EN GANG FØR - Det er to land i verden som har nektet å åpne universitetsdørene for meg. Det ene var Sør-Afrika da jeg forsvarte Nelson Mandela. Det andre er Norge, som følge av at jeg kan tilby et annet syn på Israel enn det som er reglene, sier den anerkjente advokaten, forfatteren og jusprofessoren, Alan Dershowitz.
BARE SKJEDD EN GANG FØR - Det er to land i verden som har nektet å åpne universitetsdørene for meg. Det ene var Sør-Afrika da jeg forsvarte Nelson Mandela. Det andre er Norge, som følge av at jeg kan tilby et annet syn på Israel enn det som er reglene, sier den anerkjente advokaten, forfatteren og jusprofessoren, Alan Dershowitz. Vis mer
503 Service Unavailable
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media