- Bare starten på blodbadet

Over 30 mennesker er drept det siste døgnet. Tusener av mennesker er skadd og arrestert i den største israelske krigsmanøveren siden 1982. Midtøsten-eksperter og diplomater frykter at de siste dagers voldshandlinger bare er starten på blodbadet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter den siste ukas kraftige voldsopptrapping i Midtøsten er det ikke mange som tror på en snarlig fred på den hellige grunnen. Tvert imot. Eksperter og diplomater venter nå i frykt for hva som vil skje i tida framover.

- Jeg frykter ytterligere blodbad, sier utenriksminister Jan Petersen.

- Jeg er redd for at dette fort kan ende i et alvorlig blodbad. Et blodbad som er mye større enn vi har sett til nå, kommenterer instituttsjef i Fafo, Jon Hanssen-Bauer.

- Situasjonen er forferdelig. Og den kan dessverre utvikle seg til det enda verre, sier en FN-ansatt som har meget nær kontakt med partene.

Hamas-leder Abdel Aziz Rantizis trussel om blodhevn gjør ikke situasjonen mer oppløftende:

«Vi har ikke annet valg enn å drepe okkupanten. Å drepe dem overalt, i hver landsby og i hver by. Det er den eneste måten vi kan forsvare oss på.»

Storoperasjon

Til tross for at både EU, FN og USA har bedt israelerne om å stoppe voldshandlingene mot palestinerne, utførte Israel sin største militære operasjon siden invasjonen i Libanon i 1982. Hele 20000 israelske soldater gikk inn i både Gaza og Vestbredden i går. Til sammenlikning har Norge rundt 14000 til 15000 vernepliktige soldater tilgjengelig i år.

I løpet av gårsdagen ble minst 28 palestinere og sju israelere drept. Og det var før nattemørket satte inn.

I løpet av den siste uka er det nettopp om natta og morgentimene at flest mennesker har mistet livet.

- Situasjonen er veldig spent, og alle lurer på hvor langt israelerne vil gå inn i Ramallah. Jeg frykter at volden vil eskalere ytterligere. Den ene voldelige aksjonen tar den andre, sier en diplomat som står palestinerne nær.

Ramallah ble i går erklært for en militær sone. Ingen personer kom inn i - eller ut av - den palestinske byen.

Det har ikke skjedd siden Oslo-avtalen i 1993, og sannsynligvis ikke siden krigen i 1967.

Skjelvende menn

Den norske Røde Kors-representanten Ola Skuterud som jobber i området fortviler.

I går opplevde han at erfarne Røde Halvmåne-personell brast i gråt foran ham da han besøkte den palestinske byen Jenin.

- Vi snakker om hjelpearbeidere som i en årrekke har hjulpet palestinere og israelere i nød. Nå kan de ikke lenger føle seg trygge. De lever i en traumatisk situasjon, og jeg møtte tårer og skjelvende menn, sier Skuterud. Han forteller at et sykehus i Ramallah i går var uten strøm. Det var også isolert etter at nærmere 200 stridsvogner og tusenvis av israelske soldater gikk inn i byen.

- En internasjonal Røde Kors-bil ble også beskutt i dag. Dermed har israelerne gått enda et stykke lenger, sier Skuterud.

- Stopp nazismen

I Ramallah sitter Yassir Arafat eitrende sint. Lederen roper etter internasjonal hjelp, og fordømmer israelernes inntrengning i byen.

- Det som må gjøres er å oppheve blokaden påtvunget det palestinske folk, stoppe aggresjonen, undertrykkelsen, rasismen og nazismen mot vårt folk, sa Arafat i et TV-intervju seint i går kveld.

Arafats medarbeider gjennom mer enn de siste 20 åra, Nabil Aburdeneh, frykter at konflikten vil bli større.

- Den forferdelige eskaleringen fra israelske myndigheter vil føre hele regionen inn i enda mer voldelige tilstander, sier Aburdeneh.

  • Minst 1169 palestinere og 339 israelere er blitt drept siden den palestinske intifadaen startet for mer enn 17 måneder siden.