PAKKER SAMMEN: Romfolket pakker i dag formiddag ned leiren ved Sofienberg kirke og flytter opp til Årvoll i Oslo. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
PAKKER SAMMEN: Romfolket pakker i dag formiddag ned leiren ved Sofienberg kirke og flytter opp til Årvoll i Oslo. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

- Bare stein og leire

Ugreit at romfolket slår seg ned her, sier bydelspolitiker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Siden morgentimene i dag har romfolket ryddet leiren ved Sofienberg kirke i Oslo. Leiren har fått stor oppmerksomhet de siste dagene, og i går kom beskjeden om at kirka ville be det omreisende folket forlate området. Nå flyttes leiren til et steinbrudd på Årvoll i Oslo.

- Kommer i stort monn Leder Steinar Arnesen i bydelsutvalget i bydel Bjerke forteller at romfolket allerede har ankommet tomta. Tidligere i dag sa han at romfolket «ikke er velkomne», og at flyttingen var «uakseptabel».

- De kommer nå i stort monn. 17 - 18 biler var her for noen minutter siden, sa Arnesten til Dagbladet i totiden i dag ettermiddag, sier han nå til Dagbladet.

Arnesen er bekymret for nærmiljøet, og forteller at nyheten om leiren har skapt stor usikkerhet i lokalbefolkningen.

- Nærområdet brukes av naturbarnehagen og eldre folk, og det er klart at de blir redde. Dette er veldig todelt. Romfolket har all mulig rett til å bli behandlet på en ordentlig måte, men det som er ugreit et at de nå har fått en tomt som bare består av stein og leire. Det er et steinbrudd, sier han.

Staten må nå ta ansvar for situasjonen, mener Arnesen.

- Jeg håper at leiren skal bli avviklet fortest mulig, og at staten finner en løsning på dette problemet. Jeg blir ikke lykkeligere av at leiren flyttes til Enebakk eller Groruddalen. Vi må få en løsning på overordnet nivå.

- Naturlig usikkerhet Bjønnulv Evenrud fra «Folk er folk» mener følelsen av utrygghet er naturlig, men vil forsvinne om litt.

- Det er naturlig at folk føler litt usikkerhet. Dette er en utskjelt gruppe mennesker, forfulgt av mange. Jeg regner med at det vil gå seg til etter hvert.

Evenrud oppforder befolkningen på Årvoll til å ta seg en tur for å hilse på sine nye naboer. - Går rolig for seg - Vi observerer at folk flytter fra området rundt Sofienbergkirka på eget initiativ. Akkurat nå pakker folk sammen og forlater området, sa operasjonsleder ved Oslo politidistrikt Martin Todnem til Dagbladet i dag tidlig.

- Det har gått rolig for seg. Politiets folk på stedet har ikke vært involvert, sier han.

Det var ifølge politiet fremdeles noen personer og eiendeler igjen i leiren i ellevetiden i dag formiddag.
- Hvorfor ikke  Organisasjonen «Folk er folk» står i stor grad bak organiseringen av romfolkleiren på Sofienberg. Organisasjonen arbeidet i går med å finne et alternativ for romfolket, og ble i går kveld kontaktet av Vanessa Quintavalle som foreslo at leiren kunne flytte til en tomt hun eier deler av på Årvoll i Oslo.

- Hvorfor ikke, liksom. Siden jeg kjøpte råtomta i 2002 er dette første gang den kommer til nytte. Tomta er deres hvis de vil og får glede av den, sa Quintavalle til Dagbladet i går kveld.

Quintavalle sa at romfolket i utgangspunktet kunne bli på tomta til slutten av august, til anleggsarbeid skal settes i gang der.

- Det er god plass og de kan parkere bilene sine der. Mange mennesker trenger hjelp, både i Romania og Norge. Det handler bare om å gidde å gi, det ligger ikke noe annet bak, sa hun.