Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bare synlig på plakaten

Kjell Magne Bondevik pryder reklameplakater på Sri Lanka. Men først fire uker etter flodbølgen er den norske delegasjonen på plass. Det mener mange er dårlig Norgesreklame.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KILINOCHCHI (Dagbladet): I området med 20 års bitter borgerkrig mellom de tamilske Tigrene og regjeringshæren på Sri Lanka, figurerer en smilende Kjell Magne Bondevik i en reklamekampanje for en TV-stasjon.

Slagordet er at stasjonen jobber blant verdens viktige politikere.

Det er her Norge de siste åra har forsøkt å skape fred, men utenriksminister Jan Petersen har fram til nå ikke besøkt den katastroferammede øya. Skuffende, mener mange. Blant dem representanter for de tamilske tigrene (LTTE).

-  Hvis de hadde kommet tidligere ville tamilene blitt glade. Det ville uttrykt medfølelse og støtte, sier talsperson for Tamiltigrene, Daya Master.

For seint

Alt i Tamiltigrenes «hovedstad» Kilinochchi er klart for det norske storbesøket. Ut av helikopteret som lander på gresset foran tigrenes hovedkvarter i dag, kommer ikke bare Petersen, men også utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson (KrF), statssekretær Vidar Helgesen og spesialutsending Erik Solheim.

-  De skulle ha kommet tidligere. Da kunne de brukt mulighetene som oppsto etter tsunamien, sier Tigrenes talsperson til Dagbladet.

Norge har i flere år spilt en nøkkelrolle når partene i den 20 år lange borgerkrigen har forhandlet om fred. Når tsunamien så tok livet av over 30 000 mennesker 2. juledag, ventet mange på et norsk besøk.

 SKUFFET: I Kilinochchi er en smilende Kjell Magne Bondevik avbildet på en reklamekampanje for en TV-stasjon.   Slagordet er at tv-kanalen jobber blant verdens viktige politikere. Men i Tamiltigrenes «hovedstad», er man skuffet over at Norge ikke har vist seg tidligere etter flodbølgen. Foto: Aleksander Nordahl
SKUFFET: I Kilinochchi er en smilende Kjell Magne Bondevik avbildet på en reklamekampanje for en TV-stasjon. Slagordet er at tv-kanalen jobber blant verdens viktige politikere. Men i Tamiltigrenes «hovedstad», er man skuffet over at Norge ikke har vist seg tidligere etter flodbølgen. Foto: Aleksander Nordahl Vis mer

Begravelse

-  Folk begynte å lure på om Norge hadde glemt Sri Lanka, sier fjernsynsjournalist og venstremann, Arne Fjørtoft.

Han har bodd på øya i årtier, og var den som først fikk Norge involvert i fredssamtalene.

-  Pengene ble jo gitt, men her er det viktig å komme i begravelsen. Det handler om respekt, sier Fjørtoft.

Med gode kontakter både hos Tamiltigrene og i regjeringen, har han vanskelig for å forstå Petersens fraværsforklaring; at et norsk besøk ikke var ønsket før nå.

-  Hvis de ikke ville ha Norge på besøk, hvorfor har de da latt hele verden komme? undrer Fjørtoft.

Han er skuffet over måten fredsprosessen er skjøttet av det norske Utenriksdepartementet.

-  Hvis Norge virkelig mener alvor må de begynne å satse, ikke bare dukke hodet hver gang et norsk flagg blir brent. De kunne demonstrert mye nå, men velger i stede å la mulighetene gå, sier Fjørtoft.

Fredstokt

Før det offisielle besøket på Sri Lanka sa Solheim til Dagbladet, at fred ikke skulle være et sentralt samtaletema.

Men så langt ser besøket ut til å bli et aldri så liten fredstokt.

Presidenten er avlagt offisielt besøk i Colombo, og i dag skal den delegasjonen møte blant andre Tamiltigrenes øverste leder, Prabakharan. Skadene etter tsunamien blir selvsagt et viktig tema, men Tigrenes talsperson tror ordet fred vil bli brukt flere ganger.

-  Jeg håper det, og jeg forventer det, sier han.

Forventningen deles av mange i Kilinochchi. Det er også samtaletema blant de katolske presten i byen.

Tvunget sammen

-  Naturen har tvunget oss til å snakke sammen, men kampen om nødhjelpen kan skape problemer, sier pastor A. D. Devasagayam.

Folk fra alle sider av konflikten har utvist stor solidaritet med tsunamiofrene, men beskyldninger om diskriminerende fordeling av mat og medisiner har svekket folks tro på at flodbølgen kan bringe fred.

-  Folk her har levd med borgerkrig i 20 år. Nå har de opplevd en ny katastrofe. De trenger alt, ikke minst fred, sier pastor Mathuranayadan.