Bare syv barn i slaveskipet

Det var bare syv barn ombord i slaveskipet «MV Etireno» da det kom til kai i Benin i natt. Det kan ha vært så mange som 180. Hjelpearbeidere frykter at mange er kastet i havet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Myndighetene i Benin opplyser at det bare var få barn om bord i det såkalte slaveskipet «MV Etireno» da det ankom Cotonou natt til tirsdag, og tror at det kan skyldes en forveksling.

Benins minister for sosialbeskyttelse, Ramatou Baba Moussa, tror at «MV Etireno» kan ha blitt forvekslet med et annet nigeriansk skip observert utenfor Ekvatorial-Guinea mandag.

Hun benekter ikke at Benin ofte er utgangspunkt for handel med barneslaver. - Slik vi oppfattet situasjonen denne gangen, måtte vi handle. Den situasjonen er over. Jeg benekter ikke at Benin er en del av ruten for handel med barn, og regjeringen vil gjøre alt som står i dens makt for å bekjempe denne handelen.

De første meldingene gikk ut på at det var 250 barn om bord, men myndighetene i Benin har senere anslått tallet til 180. Da skipet ankom Benin natt til tirsdag norsk tid, etter mer enn to uker til sjøs, var det blant de 139 passasjerene bare sju barn om bord, og de reiste sammen med foreldrene sine. Benin ga startskuddet til en internasjonal jakt på det nigeriansk-registrerte skipet «MV Etireno» forrige uke fordi de mistenkte skipet for å transportere barneslaver.

Skulle selges

Barna skulle ifølge myndighetene i Benin selges som slaver i det oljerike landet Gabon, men ble nektet å legge til kai der og senere også i Kamerun. Derfor måtte skipet gjøre vendereis tilbake til Benins havneby Cotonou. Da myndighetene ransaket skipet fant de kun få barn, og disse barna var sammen med mødrene sine.

Hjelpearbeidere fra UNICEF sto klare på kaia i Cotonou for å motta barna man fryktet ville være syke etter reisen fram og tilbake til Gabon, over 2.000 kilometer.

Noen hjelpearbeidere har også fryktet at mannskapet om bord i båten kunne komme til å kaste barna på sjøen for å slippe arrestasjon.

Håpet på arrest

Politiet sto også på kaia i håp om å kunne arrestere de ansvarlige for den påståtte slavehandelen. Politiet i Benin har sendt ut en internasjonal arrestordre på en forretningsmann som mistenkes for å ha chartret et skip med barneslaver utenfor Vest-Afrika. Arrestordren gjelder benineren Stanislas Abadtan, som skal ha chartret skipet.

Etter at det ble klart at det ikke befant seg barneslaver om bord i skipet, ble det heller ikke foretatt noen pågripelser.

Til tross for internasjonale tiltak mot slavehandelen har den fortsatt å blomstre i land i Vest-Afrika. Mange barn fra land som Benin, Togo og Mali ender som slavearbeidere på plantasjer i Gabon og Elfenbenskysten. Der tvinges barna til å arbeide opptil 12 timer om dagen. I tillegg blir de ofte utsatt for overgrep.

(NTB)

KLAR TIL Å TA MOT BARNA:Alt var gjort klart til å ta mot de nærmrere 200 barna som man antok var ombord på slaveskipet. Men det var bare syv barn ombord.