«Bare ta og riv det ned»

Mens Stockholm har modernisert sitt OL-stadion fra 1912, har Oslo latt Bislett Stadion forfalle.I dag kan Stockholm vinne over Bislett i kampen om Golden League.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKAL VI RIVE Holmenkollbakken?

Hvorfor ikke? I så fall er det bare et nytt nummer i Oslo kommunes rivepolitikk, som har herjet byen i uminnelige tider. Nå vil byrådet høvle ned Bislett stadion.

Både Bislett og Holmenkollbakken ble tegnet av arkitekt Frode Rinnan (1905- 1997). Han etterlot seg også Njårdhallen (sammen med Roar Wiik), Frognerbadet og Jordal Amfi, blant mange flere.

Han var arkitekt for Oslo idrettsvesen fra 1936, og tegnet og bygde om Bislett i åra 1939 til 1952.

Da sto arenaen ferdig til de olympiske leker.

Frode Rinnan arbeidet tett med byplansjef Erik Rolfsen, og OL ble et utgangspunkt for å drive byutvikling.

FRODE RINNAN VAR EN allsidig kulturstørrelse med erfaring både fra Kringkastingen og forlagsvirksomhet. Han ble lærer ved Statens arkitektkurs i 1945, og bidro til å definere arkitekten som samfunnsplanlegger og å utvide rammene for arkitektens virkefelt. Han var sjefarkitekt for alle bygg i forbindelse med de olympiske vinterlekene i Oslo i 1952, blant dem Bislett. Idrettsinteresserte kjenner Bisletts betydning for norsk idrett.

Nå har krangelen om Bisletts framtid gått i årevis, med ulike motiver. Noen mener det er nostalgi å beholde Bislett stadion i bybildet. Andre at det er vandalisme å rive den for at den skal gjenoppstå som en arena godkjent av det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF).

AVGJØRELSEN KOMMER i dag. Det som kan skje, ifølge idrettspolitiske kilder, er at Oslo får avslag fra IAAF, og at Stockholm stadion overtar den posisjonen som Bislett har hatt.

Bislett ble i 1999 kåret til verdens femte beste friidrettsarena.

- Ikke rart at Oslo vil rive hele dritten, kommenterte Dagbladet på lederplass i 1999.

Vår stolte idrettsarena har forfalt, og det er Oslo kommunes eget ansvar. I mellomtida har Stockholm by restaurert sitt stadion til en funksjonell og moderne arena, både for idrettsarrangement og for konserter og andre omfattende kulturtilbud. Kostnaden ble vel 100 millioner.

Det er flere hundre millioner mindre enn det Oslo vil bruke på å rive Frode Rinnans stadion. Oslo vil bygge en ny arena, først og fremst for å ta imot deltakere til ett stevne i året: Golden League, som har status som verdens mest attraktive stevne på grunn av høye pengepremier og TV-eksponering.

Bislett stadion

LI>Kommunalt idrettsanlegg, innviet i 1921. Ble, med Frode Rinnan somsjefarkitekt, ombygd fra 1939 til de olympiske vinterlekene i 1952.

  • Brukes i dag til ca. 70 arrangementer i året, hvorav 45 til friidrett. Stadion for det årlige Bislett Games, en del av Golden League-serien.
  • I dag avgjør det internasjonale friidrettsforbundet om Bislett Games skal fjernes fra Golden League-serien.

TALSPERSONER FRA idrettsmiljøet mener at Golden League-arrangementet ikke er verdt prisen. Og at Bislett i dag fungerer godt nok, blant annet som treningsarena.

Stockholm, som kan komme til å vinne Golden League, bygde sitt stadion til de olympiske leker i Stockholm i 1912. Arkitekt var dansk-svenske Torben Grut, en ung og framgangsrik arkitekt.

Stockholm så ingen grunn til å slette hans verk fra historien. Byen moderniserte sitt historiske stadion. Så er også Stockholm en kulturby på linje med andre nordiske, så som Helsingfors og København.

Oslo kommer - med sin somling, trenering og sterke evne til å la bygg forfalle - nederst på lista. «Bare ta og riv det ned,» sang revykunstnere som Leif Amble-Næss, Einar Rose og Leif Juster i den kjente revyvisa til Arne Svendsen. Den har Oslo kommune tatt svært bokstavelig.

Idrettsarkitektur: Bislett stadion, tegnet av arkitekt Frode Rinnan, ble kåret til verdens femte beste friidrettsarena i 1999. At vår så stolte idrettsarena har forfalt, er Oslo kommunes eget ansvar. Nå vil byrådet høvle den ned.