Bare tilfeldig, eller er dette en ren kopi av Range Rovers SUV?

Vurderer søksmål mot kinesisk bilprodusent.

FOR LIKE? Range Rovers sjef liker ikke at kinesiske bilprodusenter har laget en bil ganske lik Range Rover Evoque, til høyre. Foto: LandWind/Range Rover
FOR LIKE? Range Rovers sjef liker ikke at kinesiske bilprodusenter har laget en bil ganske lik Range Rover Evoque, til høyre. Foto: LandWind/Range Rover Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En flunkende ny, kinesisk bil ved navn LandWind X7 får Range Rover-sjefen til å se rødt. Nå vil han gå til sak mot den kinesiske bilprodusenten.

Bilen er nemlig litt for lik Range Rover Evoque, ifølge sjefen.

- Det er veldig skuffende at slik kopiering foregår i Kina. Den enkle regelen er at slik ikke skal skje. Eiendomsretten tilhører Jaguar Land Rover, og om du bryter den retten trår du over internasjonale regler som gjelder verden over, sier sjefen, Ralf Speth, til Autocar.

- Skamfullt Flere har latt seg provosere av likheten mellom de to SUV-ene, og kritiserer Kina for å ha «dårlige holdninger».

«I Kina kan man kjøpe falske kopier av biler som Ford F-150, Cadillac SRX og Volkswagen Taigun til nesten en tredel av prisen på originalen. Det som er enda mer skamfullt, er at de ikke bare lar seg inspirere av originalen, men lager rene kopier av bilene», skriver NDTV Auto.

«Det siste eksempelet, LandWind X7, er ikke bare inspirert, men helt lik, Range Rover Evoque.»

Stor prisforskjell Prisen på «kopien» er 14 000 pund, omlag 149 000 kroner. Til sammenligning koster Evoque-SUV-en 40 000 pund, omlag 425 600 kroner.

Bilkrangelen er heller ikke gunstig for Range Rovers kinesiske samarbeidspartnere. Britiske Jaguar Land Rover har nylig åpnet sin første bilfabrikk i Kina, i samarbeid med lokale Chery.

RANGE ROVER EVOQUE: Evoque-SUV-en kom først. Foto: Range Rover
RANGE ROVER EVOQUE: Evoque-SUV-en kom først. Foto: Range Rover Vis mer

- Som firma har vi investert tungt i Kina gjennom vår partner Chery. Samarbeidet er basert på en forretningsplan som gjør at vi kan nå våre salgsmål på tydelige priser. Alt som kan skade den lønnsomheten ødelegger forretningsplanen, sier Speth.

- Jeg skal snakke med partnerne våre i Chery for å komme oss rundt dette. Jeg kan ikke forestille meg at kinesiske myndigheter er glad for situasjoner som ødelegger landets rykte. Dette er ikke riktig, sier han.

LandWind X7 er utviklet i et samarbeid mellom Jiangling Motors og Changan Auto.

Det er foreløpig ikke kommet noen kommentar til anklagene fra bilprodusentene bak LandWind X7.

LANDWIND X7: ... så kom LandWind X7. Foto: LandWind
LANDWIND X7: ... så kom LandWind X7. Foto: LandWind Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer