SISTE MØTE: Her under APEC-toppmøtet i Beijing 11. november 2014 var sist gang verdens to mektigste menn møtte hverandre. Foto: RIA Novosti / AP / NTB Scanpix.
SISTE MØTE: Her under APEC-toppmøtet i Beijing 11. november 2014 var sist gang verdens to mektigste menn møtte hverandre. Foto: RIA Novosti / AP / NTB Scanpix.Vis mer

Bare timer før de skal møtes, kaller Putin USAs Syria-politikk for «ulovlig»

Kritiserte USAs støtte til Syriske rebellgrupper.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I forrige uke kom nyheten om at USAs president Barack Obama og Russlands president Vladimir Putin ville samarbeide om et militært nærvær i krigsherjede Syria.

Samarbeidsviljen de to mektige statslederne viste, var i sterk kontrast til den noe fiendtlige instillingen som har bygd seg opp mellom de to landene de siste åra. Isfronten så da ut til å smelte noe, men nå er det plutselig blitt litt kjøligere igjen.

I alle fall hvis vi skal dømme etter Vladimir Putins siste uttalelser om USA og deres politikk i Syria.

Søndag gikk nemlig Putin ut og kritiserte skarpt USAs avgjørelse om å støtte rebell-grupper i Syria militært, og det bare timer før han skal møte USAs president Barack Obama under FN-toppmøtet i New York.

- Ulovlig Ifølge nyhetsbyrået Associated Press beskrev Putin den amerikanske støtten for både «ulovlig» og «ineffektivt» til de amerikanske kringkasterne CBS og PBS. Kreml offentliggjorde et utdrag fra intervjuet tidligere søndag.

Putins Russland har i mange år vært en av Syrias president Bashar al-Assads sterkeste støttespillere, og har gjennom hele den langvarige væpnede konflikten i landet stått på al-Assads side.

Putin og Obama har ikke truffet hverandre ansikt-til-ansikt siden oktober 2014. Da møttes de i Beijing ved tre anledning på en dag, noe som skal ha utgjort rundt 15-20 minutter tid med hverandre, ifølge The Washington Post.

Forsvarte Russlands Syria-posisjon Videre i intervjuet gjorde Putin ifølge AP det til et poeng at Pentagon nylig innrømte at deres målsetting om å lære opp mer enn 5000 syriske rebell-soldater, kun hadde resultert i «fire eller fem» krigere etter at 50 andre ble fanget, såret eller flyktet da de møtte væpnet motstand.

- Det viser seg at bare 60 fikk skikkelig opplæring. Bare fire eller fem som er væpnet kjemper, mens resten av dem bare stakk av med de amerikanske våpnene og slutta seg til IS, sa Putin.

For å forsvare Russlands egen politikk i Syria, og det russiske militærets nærvær i Syria og støtte til Assad, sa Putin at Assads hær er den eneste «legitime» hæren i Syria.