Bare to av 6 000 dyr smittet av dødelig sykdom på elg, rein og hjort

Men det er samme sted som sist.

ALARMEN GÅR: Hodet til det smittede reinsdyret fra Nordfjella villreinområde i Sogn og Fjordane ble sjekket på Veterinærinstituttet. Da gikk den store skrantesyke-alarmen foran høstjakta på elg, hjort og villrein. Foto: Mari M. Press, Veterinærinstituttet. 
ALARMEN GÅR: Hodet til det smittede reinsdyret fra Nordfjella villreinområde i Sogn og Fjordane ble sjekket på Veterinærinstituttet. Da gikk den store skrantesyke-alarmen foran høstjakta på elg, hjort og villrein. Foto: Mari M. Press, Veterinærinstituttet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I vår gikk alarmen om at den smittsomme og dødelige nervesykdommen skrantesyke for første gang er dokumentert i Europa.

I Nord-Amerika har sykdommen spredt seg blant hjortedyr.

I mars ble en tre-fire år gammel villreinhunn funnet død av den fryktede sykdommen i Lærdal-området i Sogn og Fjordane.

I mai ble sykdommen påvist hos to 13-14 år gamle elgkuer i Selbu i Sør-Trøndelag.

Derfor satte natur-, miljø- og veterinærmyndighetene i samarbeid med jegerne i gang en storstilt dugnad over hele landet for å teste hjerneinnholdet til høstviltet.

Og nå er resultatet av høstjakta klar: mer enn 6 000 elg, hjort og villrein er testet.

Bare to nye dyr har testet positivt på skrantesyke etter jakta - to rein i Nordfjella villreinområde ved Lærdal der det aller første av skrantesyke her i landet ble påvist.

Ikke elg eller hjort

Den fryktede sykdommen er ikke påvist hos en eneste elg eller hjort.

- Det er positive prøver på en sju år gammel bukk som ble skutt i august og ei fire år gammel simle fra september. Begge dyrene virket friske, og bilder fra jakta viser en stor og flott villreinbukk, sier seksjonsleder Knut Morten Vangen i Miljødirektoratet til Dagbladet.

Flere tusen prøver gjenstår fra tamhjort - og tamreinslakting, som pågår helt fram til februar med to tredeler av volumet i Finnmark.

Foreløpig er 864 slaktede tamrein testet uten spor av skrantesyke.

Avdelingsdirektør Kristina Landsverk i Mattilsynet trekker et par foreløpige konklusjoner etter første del av høstens dugnad:

- Det er gledelig at smitten ikke er registert nye steder. Det blir kontroller også neste sesong. Omfang og steder må vi vurdere nærmere. Men det er sikkert at det blir oppfølging i Lærdal og Nordfjella. Der er beiteområdene delt i to av Geiteryggveien, og alle tre tilfellene er påvist nord for dette veiskillet, sier Landsverk til Dagbladet.

HARDANGERVIDDA: Statens Naturoppsyn har kuttet hodene av alle de 323 reinsdyrene som ble funnet drept av lyn på Hardangervidda i sommer. Dyrene skal testes for alvorlige sykdommer. Nå viser det seg at dyrene ikke hadde den dødelige skrantesyken. Video: Olav Strand / Norsk institutt for naturforskning / NTB Scanpix ... Vis mer

Colorado: 50 prosent

- Vi kan også konstatere at det ikke er noen såkalte «hot spots» her hjemme som i Colorado i USA, der opptil 50 prosent av enkelte bestander er smittet, legger hun til.

Det er aldri påvist at skrantesyke (CWD) smitter fra dyr til mennesker.

Smitteveiene mellom dyr kan være mange: avføring, spytt, urin.

Det er bare i USA og Canada sykdommen er registrert tidligere pluss et dyr i Sør-Korea, som var importert med smitte fra Canada.

- Umulig å identifisere

Mattilsynet inviterte sist uke eksperter fra den amerikanske staten Colorado og de to kanadiske naboprovinsene Saskatchewan og Manitoba til en konferanse om den fryktede sykdommen.

Manitoba har ikke registrert sykdommen, mens Colorado og Saskatchewan er sterkt plaget.

- Vi lærte vel at felles møteplasser til foring og saltsteiner må begrenses. Der må vi se på endel praktiske ordninger kommende beitesesong.

- Eksperten fra Colorado fortalte at smitten er nesten umulig å identifisere og at den utvikler seg over veldig lang tid. Så derfor kan vi ikke være sikre på at den ikke finnes flere steder i Norge også, sier avdelingsdirektør Kristina Landsverk i Mattilsynet til Dagbladet.