REAGERER.  Barneombud Anne Lindboe mener mangel på medisinske undersøkelser svekker barnas rettssikkerhet. Hun kaller det et svik mot barna.Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
REAGERER. Barneombud Anne Lindboe mener mangel på medisinske undersøkelser svekker barnas rettssikkerhet. Hun kaller det et svik mot barna.Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Bare to av ti barn i overgrepssaker får legeundersøkelse

- Et svik mot barna, sier Barneombudet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I fjor ble det gjort 2.468 dommeravhør av barn på de ti barnehusene som finnes i Norge. 419 av barna, eller 17 prosent, fikk tilbud om rettsmedisinsk undersøkelse,  ifølge tall som Unicef og Aftenposten har hentet inn.

Barneombud Anne Lindboe mener mangel på medisinske undersøkelser svekker barnas rettssikkerhet. Hun kaller det et svik mot barna.

- Når slike undersøkelser ikke finner sted, kan det i verste fall føre til at overgrepsutsatte barn ikke blir trodd og blir sendt tilbake til en potensiell overgriper, sier Lindboe.

Også Unicef mener det er viktig å sikre tilstrekkelig kapasitet til å gjennomføre medisinske undersøkelser på barnehusene.

- Både for å ivareta de bevismessige aspekter knyttet til politiets etterforskning, men også for å sikre at de barna som har behov for det, får en grundig medisinsk undersøkelse av sin helsetilstand, sier juridisk rådgiver Ivar Stokkereit i Unicef.

De fleste medisinske undersøkelser blir tatt i forbindelse med avhør av barnet. Men barn må vente i flere måneder før de blir avhørt av politiet og dermed får medisinsk undersøkelse, forklarer overlege Torkild Aas ved Ullevål sykehus.

Politiet ønsker hyppigere og mer rutinemessige undersøkelser enn i dag, ifølge seniorrådgiver Kathinka Steenstrup i Politidirektoratet. Men mangel på ressurser og kompetanse gjør arbeidet krevende, forklarer hun.

 (NTB)