DYR I DRIFT: Den totale prislappen på to av Donald Trumps drømmer - deportasjon av ulovlige innvandrere og bygging av en mur mot Mexico - vil kunne komme på opp mot 765 milliarder kroner. Foto: Ethan Miller/Getty Images/AFP/NTB Scanpix
DYR I DRIFT: Den totale prislappen på to av Donald Trumps drømmer - deportasjon av ulovlige innvandrere og bygging av en mur mot Mexico - vil kunne komme på opp mot 765 milliarder kroner. Foto: Ethan Miller/Getty Images/AFP/NTB ScanpixVis mer

Bare to av Trumps drømmer vil koste svimlende 765 000 000 000 kr

- Det er realistisk hvis du ikke har en gjeng klovner som skal gjøre forhandlingene. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Onsdag holdt presidentkandidatenm en tale det var knyttet store forventninger til, og som ble bredt debattert i etterkant.

Årsaken er at det den siste tiden er blitt stilt en rekke spørsmål om hva Trump egentlig mener om innvandring.

Under nominasjonskampen har Donald Trump kjørt en hard linje blant annet rettet mot mexikanere, og han har gjentatt flere ganger at han ønsker å bygge en mur mellom USA og Mexico. En mur Mexico angivelig må betale for.

Dette har vært et av punktene i Trumps innvandringspolitiske plattform han har vært konsekvent på gjennom hele valgkampen.

Opprettholdt hard linje

Trump har også stemplet meksikanske innvandrere som narkoforbrytere og voldtektsmenn, men den siste tiden har presidentkandidaten lagt seg på en noe mykere linje. I august sa Trump til manges overraskelse unnskyld til de han kan ha støtt med sine kommentarer.

Derfor var både velgere og eksperter spent på hva Trump skulle legge fram onsdag, og konklusjonen kom raskt: Trump viker ikke en millimeter når det kommer til immigrasjon.

- Enhver person som kommer til USA skal kunne deporteres, sa Trump, og fortsatte:

- Det vil ikke bli gitt amnesti til ulovlige innvandrere. Vår beskjed til verden er som følger: Du kan ikke få lovlig opphold i USA ved å komme til vårt land ulovlig. Det går ikke.

Stiv prislapp

Trump gjorde det klart at han ikke bare skulle kaste ut alle innvandrere uten gyldige dokumenter, han skulle også prioritere deportasjon av de som har utgåtte visum.

Presidentkandidaten hadde også svaret på hvordan han skulle få til dette:

  • Tredoble antall ansatte innenfor immigrasjon- og tollvesenet
  • Opprette en ny spesialgruppe for deportasjon.
  • Trump gjentok også løftet om at muren på grensen til Mexico skal bygges

Det Trump ikke sa noe om, var hvor mye alt dette ville koste.

Washington Post har derfor tatt på seg oppgaven med å lage et regnestykke for Trump. Og summen er svimlende høy.

DISKUTERTE MUREN: Donald Trump sa han og Mexicos president Enrique Peña Nieto ikke diskuterte hvem som skal betale for en fysisk barrière på grensen mellom USA og Mexico. Video: CNN Vis mer
  • Ifølge Washington Posts beregninger basert på tilgjengelig data vil Trumps løfter innebære deportasjon av mellom 5 og 6,5 millioner mennesker.
  • Dette vil igjen innebære merkostnader på 426,8 - 557,6 milliarder kroner

765 milliarder kr

Videre vil også Trumps mur innebære nye, skyhøye kostnader. Trump gjentok riktignok på onsdag at Mexico skal betale for muren, mens president Enrique Peña Nieto har vært krystallklar på at det er uaktuelt.

Trump har selv hevdet at muren vil ha en prislapp på 83-100 milliarder kroner, ifølge BBC tar ikke det regnestykket høyde for en rekke store utgiftsposter:

  • Muren skal være høyere og kraftigere enn eksisterende mur og gjerder langs grensen
  • Muren må bygges i områder som er mindre tilgjengelige og mer krevende enn der dagens sperrer går
  • Den nye muren skal gå over privat eiendom som må kjøpes opp.

Ifølge Washington Post vil den reelle prislappen være på i overkant av 208 milliarder kroner.

TØFFE KRAV: USA skal ikke gi amnesti til ulovlige innvandrere, sier republikanernes presidentkandidat Donald Trump, som i en tale la fram en tipunktsplan for innvandring. Video: NTB Reuters Vis mer

Dermed vil den totale prislappen på to av Trumps drømmer - deportasjon av ulovlige innvandrere og bygging av en mur mot Mexico - kunne komme på opp mot 765 milliarder kroner.

- Det er realistisk

Selv om Trump står fast på at det er Mexico som skal betale på muren, har han også lansert alternative forslag til finansiering.

På lista står både økt pris på visumsøknader, høyere avgift ved grensepassering og øke tariffen på handel.

På spørsmål om disse finansieringsalternativene er realisitiske, har Trump svart følgende, ifølge BBC:

- Dette er realistisk hvis man vet noe om forhandlinger. Men hvis du har en gjeng med klovner som skal gjøre forhandlingene, så er det ikke realistisk.