Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bare to prosent støtter miljøministeren

- Regjeringen er ikke tjent med en så svak miljøvernminister, sier Bellonas Frederic Hauge, og går hardt ut mot Bjørnøy.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Bare to prosent sier seg helt enig i at miljøvernminister Helen Bjørnøy gjør en god jobb, viser en undersøkelse gjennomført at Mandag Morgen. Den viser også at nesten ingen av de spurte er fornøyd med Stoltenberg-regjeringens miljøpolitikk. Og som om ikke det er nok: Tre av fire tviler på at politikerne kan løse Norges miljøproblemer.

- Jeg er frustrert over Helen Bjørnøy og regjeringens miljøpolitikk. Det er ingen tvil om det. Vi opplever stemningen i befolkningen på kroppen, og mange synes Bjørnøy er sympatisk. Men det nytter ikke bare å være kjempehyggelig og snill. Det er ikke det vi trenger fra en miljøvernminister. Man kan ikke være snill når man skal snakke med Helge Lund og de gutta, sier Bellona-leder Frederic Hauge til Dagbladet.no.

Gjennom tiår har Hauge jobbet for miljøvern. Da har han også hatt forholdsvis tett kontakt med de forskjellige miljøvernministrene, fra høyre til venstre.

- Men vi har aldri hatt så dårlig dialog som vi har med miljøvernledelsen i dag. Og jeg har jo vært gjennom en del. Syv ministre har det vel blitt, sier Hauge.

- Mister grep

Hauge og miljøbevegelsen hadde store forhåpninger til den rød-grønne regjeringen. Men hittil har miljøforkjemperne vist mer skuffelse og tårer i forhold til Stoltenberg-regjeringens miljøpolitikk.

- SV har satt seg i et kjempeproblem når de valgte en politisk ledelse uten parlamentarisk- og faglig erfaring. Bjørnøy har ikke klart å markere seg på noen måte. Det er kanskje ikke bare Bjørnøys feil, men hun har tydelig ikke gjennomslaget som skal til i Regjeringen. Jeg har ikke noe mot Bjørnøy som person, men som minister er hun i ferd med å miste grepet. Regjeringen er ikke tjent med en så svak miljøvernminister, sier Hauge.

- Du bruker veldig sterke ord nå. Mener du Bjørnøy bør gå av som miljøminister?

FØLER SEG SVEKET: 
Miljøvernminister Helen Bjørnøy passerer foran aksjonister fra Natur og Ungdom med nestleder Ingeborg Gjærum i spissen (t.h.), under seminaret for medlemmene i SVs partiledelse og stortingsgruppe på Sundvollen. Det har blitt mange demonstrasjoner mot Bjørnøy siden hun tiltrådte som miljøvernminister. Foto: Scanpix
FØLER SEG SVEKET: Miljøvernminister Helen Bjørnøy passerer foran aksjonister fra Natur og Ungdom med nestleder Ingeborg Gjærum i spissen (t.h.), under seminaret for medlemmene i SVs partiledelse og stortingsgruppe på Sundvollen. Det har blitt mange demonstrasjoner mot Bjørnøy siden hun tiltrådte som miljøvernminister. Foto: Scanpix Vis mer

- Jeg er ikke statsminister, og den som skal bestemme det. Men hun er i ferd med å bli de misbrukte muligheter for SV. Det verste var hvordan hun forvaltet Nordområde-planene, sier Bellona-lederen.

Og fortsetter i rasende fart:

- Bjørnøy har framstått som svært lite handlekraftig, og det er trist.

Må handle

Mandag Morgen-undersøkelsen viser at det har skjedd et skifte i folks miljøbevissthet denne høsten. Men befolkningen er frustret og har liten tillit til politikernes håndtering av miljøspørsmål. Også Bellona merker at miljøengasjementet blant nordmenn har økt enormt de siste årene. Hauge går helt tilbake til miljøengasjementet på 80-tallet, for å finne tilsvarende miljøengasjement.

- Bjørnøy har gjentatte ganger tatt kontakt med oss for såkalte klimavett-kampanjer. Men vi i miljøbevegelsen vet at klimaengasjementet er her. Vi tenger ikke flere kampanjer, men handlingsrom. Hvis ikke Bjørnøy legger til rette for dette, skaper hun i stedet apati, sier Hauge frustrert.

Han viser stadig videre til at miljøvernminister Bjørnøy oppfordrer folk til personlig og moralsk miljøengasjement.

- Alle har et moralsk og personlig ansvar, men hvorfor kjører for eksempel ikke regjeringen el-biler eller biler med biosprit? Per i dag har den kanadiske ambassaden i Norge bestilt flere miljøvennlige biler enn det regjeringen har. De ligger altså foran Norge. Timeglasset går. Noe må skje. Regjeringen er ikke tjent med en så svak miljøvernminister, gjentar Hauge.

image: Bare to prosent støtter miljøministeren

- Elendig jobb

Leder i Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken, er ikke overrasket over at folk ikke har tillit til den sittende regjeringen.

- Jeg er ikke overrasket. Vi har ikke fått annet enn fagre løfter, og det varslede kursskiftet har vi ikke sett noe til, sier Haltbrekken til Mandag Morgen.

Selv om velgerne er misfornøyd med den rød-grønne regjeringens miljøpolitikk, mener de likefullt at denne koalisjonen er best for miljøet.

- Dette viser at SV spiller en viktig rolle i det rødgrønne alternativet. SV har i mange år hatt stor troverdighet i miljøsaker, sier miljøvernminister Bjørnøy sjøl til Mandag Morgen.

At troverdigheten til SV, regjeringen og ministeren sjøl er så lav blant velgerne, mener hun er et utslag av utålmodighet og høye forventninger. Bjørnøy vektlegger at hun tenker langsiktig.

Haltbrekken mener det er opp til regjeringen å bringe folkeviljen inn i politikken og faktisk gjøre noe med miljøproblemene.

- Denne regjeringen har alle muligheter til å gjøre noe med miljøpolitikken, med sitt flertall. At miljøvernministeren får kritikk, er et uttrykk for at regjeringen gjør en elendig jobb i miljøpolitikken. Her har finansministeren, statsministeren, samferdselsministeren og næringsministeren et ansvar. Hele regjeringen har et samlet ansvar, sier Naturvernforbund-lederen.

Bjørnøy sier regjeringen er ansvaret bevisst, og viser til jernbanesatsing, CO2-håndtering, energifond og endringer i bilavgiftene.

- Men dette er bare første skritt. Vi må gå enda lenger, sier Bjørnøy ifølge Mandag Morgen.

<B>SVÆRT SKUFFET:</B> Frederic Hauge sammen med demonstranter utenfor regjeringskvartalet da regjeringen presenterte melding om helhetlig forvaltning i nord. Aldri før har Hauge hatt så dårlig dialog med Norges miljøvernledelse, ifølge ham sjøl.
Hele Norges coronakart