Bare to timers børsdag

Teknisk trøbbel i hele Norden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Oslo Børs: Sjekk nettsidene

Store tekniske problemer i Stockholm førte til at Oslo Børs måtte utsette børsåpningen til klokken 14.30 i dag.

Børskaoset rådet i hele Norden og i de baltiske landene.

Mandag ble åpningen utsatt til klokken 10, men problemene med at meglere ikke fikk logget seg på handelssystemet, ble enda verre i dag.

Åpningen ble først utsatt til klokken 12, men senere forskjøvet helt fram til klokken 14.30. Dermed ble det ikke mer enn to timers åpningstid for aksjehandlerne.

- Hovedproblemet er at det er altfor mange meglere som ikke får koblet seg opp mot handelssystemet, sa pressetalsmann Tor Arne Olsen ved Oslo Børs til NTB tirsdag formiddag.

Alvorlig

Det er ikke bare i Oslo at aksjemeglerne fikk en ufrivillig pause tirsdag. Børsene i København, Stockholm, Reykjavik og Helsingfors, samt børsene i Riga, Tallinn og Vilnius ble også rammet av dataproblemene.

OSLO BØRS VERKEN OPP ELLER NED: Oslo Børs og de andre børsene i Norden slet med datatrøbbel i dag og måtte utsette åpningen. Arkivfoto: Scanpix
OSLO BØRS VERKEN OPP ELLER NED: Oslo Børs og de andre børsene i Norden slet med datatrøbbel i dag og måtte utsette åpningen. Arkivfoto: Scanpix Vis mer

Alle de åtte børsene i Norden og Baltikum bruker handelssystemet Saxess, som driftes av OMX i Stockholm.

Pressetalsmann Tor Arne Olsen nøler ikke med å kalle situasjonen alvorlig.

- Stemningen er litt hektisk. Dette er en situasjon vi misliker sterkt, sa Olsen mens det fortsatt ble jobbet på spreng i Stockholm for å få løst problemet.

Tor Arne Olsen forteller at Saxess har fungert nærmest perfekt de siste to årene.

Ericsson

Ifølge det svenske nyhetsbyrået TT sammenfalt mandagens trøbbel med at Ericsson endret sin måte å beregne aksjer på. Sparere som tidligere hadde hatt 5.000 aksjer, hadde plutselig bare 1.000.

750.000 svenske aksjesparere ble rammet. Resultatet ble nervøse sparere som fattet gale beslutninger, sier Claes Hemberg, spareøkonom hos nettmeglerhuset Avanza.