- Bare toppen av isfjellet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Økokrim er involvert i mange store hvitvaskingssaker, men det de ser er trolig bare toppen av isfjellet.

Økokrims hvitvaskingsteam etterforsker årlig en rekke forsøk på hvitvasking blant norske kriminelle. Hvitvaskingen gjøres blant annet gjennom eiendom, aksjer, dyre biler, spill og trolig også kjøp av kunst.

- Hvitvasking handler om å gjøre svarte penger til hvite. Den svarte økonomien i Norge er stor, og den bygger på økonomisk kriminalitet. Vi får bare se toppen av isfjellet, sier Else-C. Lund, leder for Økokrims hvitvaskingsteam. Hun understreker at hun uttaler seg på generelt grunnlag.

Lund peker på at det kan være enklere å vaske penger i andre europeiske land, som ikke har godt nok utviklede regler for meldeplikt.

- Vi har flere domfellelser på personer som er tatt for økonomisk kriminalitet, som har stått som eiere av store og dyre eiendommer. Jeg antar at for eksempel eiendomshandel i flere andre europeiske land er mindre regulert enn i Norge, sier hun.

Samarbeidet mellom hvitvaskingsenheter i Europa har blitt stadig bedre de siste åra. Det gir norske myndigheter større mulighet til å følge pengesporene til utlandet. Spania er et av de mest attraktive landene for nordmenn som rømmer landet med utbytte fra kriminelle handlinger.

TIPS POLITIET 51 89 91 10