Krigen i Ukraina

- Bare toppen av isfjellet

Russland er under etterforskning for krigsforbrytelser i Ukraina, blant annet for drap og voldtekt av sivile. Nå varsles det om at også gutter og menn er offer for seksuell vold i Ukraina.

KRIGSFORBRYTELSER: Krigens brutalitet blir stadig dokumentert etter over to måneder med krigshandlinger i Ukraina. Foto: Sergei Supinsky / AFP / NTB
KRIGSFORBRYTELSER: Krigens brutalitet blir stadig dokumentert etter over to måneder med krigshandlinger i Ukraina. Foto: Sergei Supinsky / AFP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Flere ukrainske kvinner forteller om voldtekter og seksuelle overgrep som et mye brukt våpen i krigen i Ukraina.

Gruppevoldtekter, overgrep med våpen, og voldtekter begått foran barn, er bare noen nøkkelord som gjentar seg i historiene til ukrainske kvinner.

Tirsdag 3. mai uttalte imidlertid tjenestemenn fra FN og Ukraina at også gutter og menn er blant ofrene for voldtekt i Ukraina, ifølge The Guardian.

- Jeg har mottatt rapporter, riktignok ikke bekreftede, om seksuelle overgrep mot menn og gutter i Ukraina, sa Pramilla Pattern, FNs spesialrepresentant for seksuell vold i krig, under en pressekonferanse i Kyiv, ifølge avisa.

- Si ifra

Det er gjerne høy terskel for kvinner å stå fram som voldtektsoffer på grunn av stigmaet rundt det, ifølge Pattern.

- Men det er gjerne enda vanskeligere for menn og gutter.

Pattern ønsker å gjøre det trygt for alle å melde fra om voldtekter. Hun tror de titalls voldtektsmeldingene, som så langt etterforskes, bare er «toppen av isfjellet».

- Dagens dokumentasjon vil være morgendagens påtale, sier hun, og oppfordrer til å melde fra.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer