- Bare toppen av isfjellet

Forskere slår alarm om risikoen for zoonotiske sykdommer, etter 35 personer skal være smittet med et nyoppdaget virus i Kina.

BESLEKTET: Kinesiske forskere har oppdaget et nytt virus som skal være beslektet med Nipah-viruset (bildet), som gir alvorlig sykdom hos mennesker. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB
BESLEKTET: Kinesiske forskere har oppdaget et nytt virus som skal være beslektet med Nipah-viruset (bildet), som gir alvorlig sykdom hos mennesker. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forrige uke omtalte det anerkjente legetidsskriftet New England Journal of Medicine at kinesiske forskere nylig oppdaget et helt nytt virus, omtalt som Langya-viruset.

35 personer skal være smittet med det nye viruset, som tilhører familien Paramyxoviridae. Virusfamilien er kjent for å kunne forårsake fatal sykdom.

Andre kjente virus fra familien er hendraviruset og nipahviruset. Nipahvirus er ifølge Store medisinske leksikon (SML) blant de zoonotiske sykdommene, som betyr at viruset kan smitte fra dyr til mennesker.

Infeksjon fra nipahviruset gir mild sykdom hos griser, men alvorlig sykdom hos mennesker. Viruset har fått navnet sitt etter daddelpalmen Nypa, som oppsøkes av fruktspisende flaggermus. Fruktflaggermus er kjent som naturlig reservoar (vertsdyr) for viruset.

Infeksjon med det beslektede hendraviruset gir sykdom med høy dødelighet både hos hester og hos mennesker, ifølge SML.

NAKSTAD SVARER: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad svarer om apekopper. Programleder: Magnus Paus / Dagbladet TV Vis mer

Slår alarm

Forskere har gjentatte ganger slått alarm om den økte risikoen for zoonotiske sykdommer, særlig siden verdens befolkning stadig kommer tettere på ville dyr gjennom jakt eller på grunn av utbygging. Covid-19 antas å komme fra dyr på et marked i den kinesiske byen Wuhan.

- Vi undervurderer enormt antallet zoonotiske tilfeller i verden, og dette Langya-viruset er bare toppen av isfjellet, sier Leo Poon, professor ved University of Hongkong School of Public Health, til CNN.

Infeksjonsforsker Linfa Wang, som er en av forfatterne bak studien, sier til kanalen at det nyoppdagede viruset neppe vil utvikle seg til en pandemi, men mener likevel at det er all grunn til å være oppmerksom.

- Dette viser at slike zoonotiske hendelser skjer oftere enn vi tror eller vet, sier Wang.

Nylig kontakt med dyr

Det nye viruset, som har fått navnet Langya henipavirus (LayV), ble oppdaget i forbindelse med undersøkelser av febersyke pasienter i østre del av Kina. Pasientene skal ha hatt til felles at de alle hadde hatt nylig kontakt med dyr, ifølge studien.

Legene klarte å isolere ett helt nytt og hittil ukjent virus da de testet en halsprøve fra en av pasientene. Seinere oppdaget legene at totalt 35 pasienter fra provinsene Shandong og Henan var smittet av dette nye viruset.

26 av pasientene testet bare positivt for langyavirus, og ingen andre sykdomsframkallende bakterier eller virus. Samtlige av de 26 var rammet av feber. Legene rapporterte også om symptomer som utmattelse hos de rammede.

Mistenker spissmus

Mange hadde også symptomer som hoste, tap av appetitt og muskelsmerter. Noen rapporterte også om kvalme, hodepine og oppkast, samt en unormalt lav konsentrasjon av blodplater, unormalt lave verdier av hvite blodceller og svekket funksjon i både lever og nyrer.

Forskerne undersøkte ulike husdyr i området for å finne ut hvilke dyr som kan være bærere av viruset. Viruset ble funnet hos noen få geiter og hunder, men forskerne fant flest smittede da de undersøkte spissmus.

- 27 prosent av spissmusene som vi testet var positive, noe som tyder på at spissmusa kan være en naturlig vertsorganisme for viruset, skriver de.

At viruset er blitt funnet hos så mange syke, betyr ikke nødvendigvis at det er etablert en årsakssammenheng mellom viruset og sykdommen.

- Høyere virusmengder

For at forskerne skal kunne slå fast en sammenheng, må fire kriterier - de såkalte Kochs postulat - oppfylles, ifølge nettstedet Medicinenett:

Mikroorganismen må finnes i alle syke individer. Den må kunne isoleres og vokse i en kultur. Den må forårsake en spesifikk sykdomstilstand hos et individ, og den må kunne isoleres fra det smittede individet.

I den nye, kinesiske studien er ikke alle disse fire kriteriene oppfylt, men forskerne peker på flere funn som tyder på at langyaviruset er årsaken:

- Viruset var det eneste potensielle patogenet vi oppdaget hos 26 av de 35 pasientene som hadde en akutt infeksjon.

Forskerne peker også på at virusmengden så ut til å øke hos pasienter som var i en akutt fase av sykdommen.

- Virusmengden i blodet kunne knyttes til den akutte infeksjonen. Pasienter som hadde lungebetennelse hadde høyere virusmengder enn de som ikke hadde lungebetennelse, skriver de.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer