Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Bare tre av 135 000 laks og ørret overlevde Akerselva

6000 liter klor rant ut i elva. - Vi hadde håpet på flere enn tre, men elva er død.

EN AV FÅ LEVENDE: Her er en av de svært få overlevende fiskene som overlevde det massive klorutslippet i mars. Foto: OFA
EN AV FÅ LEVENDE: Her er en av de svært få overlevende fiskene som overlevde det massive klorutslippet i mars. Foto: OFA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Av de 135 000 fiskene Oslomarkas Fiskeadministrasjon (OFA) har satt ut de tre siste åra, overlevde bare tre av dem «elvemassakren» som følge av klorutslippet i Akerselva i mars. I tillegg til de tre ørretene fant de også tre eller fire kreps.

6000 liter klor rant ut i elva fra vannrenseanlegget Oset i mars, og store mengder død fisk lå fyltende i elva.

- Katastrofe - Kombinasjonen av is og kaldt vann i mars var jo ikke optimalt for å oppdage om det kunne være fisk, bunndyr eller kreps som hadde klart seg. Vi hadde jo håpet at bestanden var bedre når vannet ble varmere, men så viste det seg å være bare tre stykker, sier OFA-sjef Bjørn Torp til Dagbladet.

- Det er bare å slå fast at det har vært en katastrofe. Elva er død. Vi hadde jo håpet å finne flere, sier han videre.

Torp skjuler ikke skuffelsen, etter at man etter år med målrettet arbeid hadde lyktes i å bringe liv til Akerselva igjen. I tiårene før har den ligget livløs som følge av forurensningen fra industrien i Oslo.

Starter på nytt - Det var veldig skuffende. Vi må bare starte fra bånn av, sier Torp.

- Vi har lagt hundrevis av timer i Akerselva for å få opp stammen av laks og sjøørret. Alt dette arbeidet er bortkastet, konstaterer Torp.

Utfordringen nå er å sikre at det ikke skjer på nytt, mener han. Oslo vann- og avløpsetat må sørge for gode rutiner, men det er fremdeles mange bedrifter langs Akerselva.

- Vi er jo aldri sikret for at en tank kan velte, så vi er veldig opptatt av å bygge opp en reservebestand om noe skjer igjen, sier han.

Setter ut ny fisk Det er mest sannsynlig ikke nok føde for fisk i elva nå, men likevel ble det fredag satt ut 10 000 sjøørretyngel i elva. 

- Vi blir å sette ut ytterligere 25 000 yngel i løpet av denne uka, til tross for at vi ser at mattilgangen ikke er god nok.

- Men vil ikke denne fisken dø uten mat?

- Vi håper at en del skal klare seg, og vi har ikke mulighet til å sette dem ut andre steder, sier Torp.

Lover satsning Per Kristiansen, konstituert direktør i Oslo vann- og avløpsetat, understreker at de bruker store summer på å bedre vannkvaliteten i Akerselva.

- Selv før utslippet var det ikke et perfekt oppvekstområde for laks og ørret. Vi jobber for å gjøre Akerselva mer robust, og skal bruke en mye penger på å forbedre dette, sier Kristiansen til Dagbladet.

- Det er noe vi har jobbet med i 30 år, og vi har ingen planer om å legge oss på latsida nå. Vi beklager klorutslippet sterkt, men det er mer liv i form av bunndyr i Akerselva enn man hadde trodd. Det er så langt positivt, mener han.

Han understreker at det er vanskelig å sikre seg helt fra industrien langs Akeselva, men sier de tar en ekstra runde.

- KATASTROFE: Bjørn Torp i Oslomarkas Fiskeadministrasjon (OFA) skuffet over at bare tre overlevde klorutslipp. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
- KATASTROFE: Bjørn Torp i Oslomarkas Fiskeadministrasjon (OFA) skuffet over at bare tre overlevde klorutslipp. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer